top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken

5 x makkelijk home made broodbeleg voor kinderen

Geen gedoe

Wil jij jouw kinderen (of jezelf) vaker home made broodbeleg voorschotelen? Ik heb vijf heel

home made broodbeleg

simpele manieren voor je op een rijtje gezet om aan dit goede voornemen te voldoen. Wat ik namelijk volledig begrijp is dat je al druk zat bent als moeder en je geen zin hebt in ingewikkelde dingen. Even snel, hup hup, alle ingrediënten de keukenmachine in en klaar. Dat is waar we naar op zoek zijn, toch moeders? Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je een keukenmachine in huis hebt, anders worden veel van deze receptjes toch wat ingewikkeld.


En please, geen moeilijke ingrediënten

Bij al deze smeersels heb je ook helemaal geen ‘gekke’ ingrediënten nodig die je alleen bij de natuurwinkel kan halen. Nou kan ik me voorstellen dat niet iedereen ‘tahin’ in huis heeft, zoals voor hummus nodig is, maar die haal je gelukkig ook gewoon bij de reguliere supermarkt, dus niks aan het handje. In één van de smeersels zit koolzaadolie, heb je misschien ook niet in huis, maar haal je wel bij de supermarkt om de hoek. Koolzaadolie is sowieso handig om in huis te hebben als je vegan eet vanwege de omega-3 die er in zit, maar als je het niet hebt kan er ook gewoon zonnebloemolie in bijvoorbeeld.

home made broodbeleg

Vijf minirecepten voor home made broodbeleg

Ik neem je even mee door deze vijf simpele receptjes van home made broodbeleg, komen ze..


Hummus

home made broodbeleg

Blik kikkererwten, uitlekgewicht 265 gram (blikje 400 gram) Klein scheutje olijfolie Eetlepel tahin (sesampasta) Klein scheutje citroensap Eventueel zout, oosterse kruiden en een teentje knoflook


Om de hummus te bereiden gooi je alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en dan mix je tot het de structuur van een lekker smeerseltje heeft. Hierbij kan je uiteraard ook zelf de kikkererwten weken en koken. Vroeger maakte ik nog wel eens een voorraadje daarvan en vroor het in, zodat ik een paar weken vooruit kon met het maken van hummus. Je moet dit alleen wel even incalculeren qua tijd, want kikkererwten moeten eerst 8 tot 12 uur weken en daarna nog bijna een uur koken. Tegenwoordig pak ik toch sneller een blikje, maar misschien is het een mooi voornemen voor 2022 om ook de kikkererwten weer vanaf stap 1 te bereiden.


Pindakaas

250 gram ongezouten pinda’s

home made broodbeleg

Simpeler dan dit wordt het niet. Je gooit de pinda’s in de keukenmachine en laat ze ongeveer vijf minuten malen. Na een bepaalde tijd malen komen de oliën uit de pinda’s vrij en dan zie je dat de structuur verandert. Dan wordt het echt pindakaas en kan je stoppen met mixen. Heel leuk proces om naar te kijken (maar misschien wel met oordoppen in).

Deze kan je natuurlijk wel opleuken met wat jij dan maar wilt. Wil je er chocolade in? Dan voeg je dat toe als de pindakaas al klaar is en maal je nog even wat gehakte chocolade door de pindakaas. Is het niet voor je kinderen, maar voor jou en houd jij van lekker spicy? Gooi dan achteraf nog wat sambal er door heen. Je kent die leuke pindakaaswinkels van tegenwoordig misschien wel. Daar kan je inspiratie opdoen voor hoe jij jouw pindakaas wilt opleuken.


Avocadospread

home made broodbeleg

1 avocado prakken Klein scheutje (plantaardige) yoghurt Eventueel een beetje zout, kruiden en citroensap


Bij dit beleg prak je de avocado en doe je er een heel klein beetje (plantaardige) yoghurt doorheen. Ook dit smeersel kan je verder opleuken naar jouw smaak. Voeg wat zout toe, oosterse kruiden of wat citroensap. Maak het zoals jouw kinderen (of jijzelf) het lekker vinden.


Amandelspread

home made broodbeleg

50 gram amandelmeel

Klein scheutje koolzaadolie Klein scheutje water Eventueel beetje zout


Amandelmeel heeft misschien niet iedereen in huis, maar kan ik wel iedereen aanraden. Dit heeft zo’n lekkere smaak en dit smeersel heeft echt een soort kaaseffect. Ook bij deze spread gooi je eigenlijk alles door elkaar en kan je het eventueel in de keukenmachine mixen, maar ook zelf door elkaar roeren met een lepel kan al voldoende zijn. Kijk wel echt uit dat je niet teveel olie en water toevoegt, want als het te waterig wordt loopt het zo van jouw of het broodje van je kind af. Ook dit smeersel kan je eventueel nog een beetje opleuken met een klein beetje citroensap, als je van een zuurtje houdt. Mocht je ‘m een beetje gebakken willen, dan kan je ‘m ook nog 20 minuten in de oven doen op 180 graden.


Dadelstroop

home made broodbeleg

150 gram ontpitte dadels Klein scheutje plantaardige melk


Wanneer je deze ingrediënten door elkaar mixt werkt het het beste als je de dadels al wat kleiner snijdt. Daarna is het een kwestie van lang genoeg mixen en voorzichtig wat extra plantaardige melk toevoegen als dat te weinig blijkt te zijn. Op een gegeven moment krijgt dit de structuur van stroop, misschien iets dikker. Ik kan je verzekeren dat dit echt heerlijk is op een broodje, cracker of rijstewafel!


Makkie

Hopelijk heb ik het een stukje makkelijker voor je gemaakt om home made broodbeleg voor het gezin te verzorgen en draai je er voortaan je hand niet meer voor om. Wanneer jij nog leuke aanvullingen hebt, hoor ik dat heel graag in de comments hieronder. Lees hier nog meer tips over hoe je groen ouderschap realiseert.


Eet smakelijk!

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Σχόλια


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page