top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

Duurzaam opvoeden, hoe doe je dat? (deel 1)

Hoe maak je nou keuzes voor duurzaam opvoeden? Kinderen zijn de allergrootse milieuvervuilers op aarde, wordt wel eens gezegd. En daar zit natuurlijk wel wat in. Alleen al het feit dat er op deze overbevolkte aarde nóg een persoon bij komt, met alles wat hij of zij in het leven gaat verbruiken, is al ongelofelijk onhandig. Laat staan al die luiers,

Duurzaam opvoeden

billendoekjes en toetenpoetsdoekjes die daarbij komen. Maar ja, het zit nou eenmaal in onze aard om ons te willen voortplanten en dit gevoel is, ik spreek uit ervaring, niet zo gemakkelijk te negeren. Als je dan toch besluit om er nog één (of meer) persoon bij te creëren, dan kan je maar beter zorgen dat je de vervuiling beperkt, was mijn beredenering toen ik zwanger was. Daarnaast is het voorbeeld dat je aan je kind geeft een heel groot deel van de opvoeding. Dus wat je zaait zal je oogsten: Je kind leert hierdoor meteen dat duurzame keuzes ‘normaal’ zijn, omdat jij dat altijd zo doet. Om deze redenen ben ik mij dus behoorlijk in dit onderwerp gaan verdiepen en in de loop der jaren is er een hoop kennis op dit gebied bijgekomen die ik met liefde met je deel.


Hieronder vind je dertien tips voor duurzaam opvoeden verdeeld over twee posts:


1. Kennis laten maken met vega(n) eten

Vanaf het begin hebben wij heel bewust de kinderen kennis laten maken met vegetarisch eten. Ik wist er toen nog te weinig van om dit 100% aan te durven en ook het veganistische vol overtuiging aan te bieden. Ik was bang dat de kinderen toch voedingsstoffen tekort zouden komen in hun eerste levensjaren. Toch hoor ik nu veel ouders om mij heen die dit wel doen en waarbij dat helemaal goed gaat. Vandaag de dag bied ik eigenlijk bijna nooit

Duurzaam opvoeden

meer zuivelproducten aan, laat ik ze kennis maken met de plantaardige varianten, maak ik een heerlijk gevulde ‘omelet’ van kikkererwtenmeel en de kinderen smullen er van. Naast het aanbieden van het plantaardige eten leg ik de kinderen ook uit dat we nu ‘plantenvlees’ of ‘plantenkaas’ eten of ‘plantenmelk’ drinken. Dit benoemen we zo expliciet omdat papa nog wel eens zuivelproducten, vlees of vis eet en drinkt. Mijn zoontje van bijna 4 vraagt dan vaak door of er ook melk van dieren gemaakt is en hoe dit dan precies zit. Ik leg dan uit dat ik liever geen melk van koeien drink, omdat de kalfjes bij hun mama worden weggehaald, zodat wij de melk van de koe kunnen drinken. Dit maakt wel even indruk, maar ik ben eigenlijk wel blij dat dit zo is, want hij maakt vervolgens dus ook sneller de keuze om voor de ‘plantenmelk’ te gaan. Nu moet ik er wel bij zeggen dat mijn zoontje echt een kleine filosoof is en al heel diep over dingen nadenkt, de moeilijkste onderwerpen aansnijdt en dit bij hem echt wel kan. Misschien moet jij hierin voorzichtiger zijn met jouw kind. Ieder kind is natuurlijk anders. Wat ik in ieder geval belangrijk vind is dat mijn kinderen uiteindelijk zelf de keuze maken om plantaardig te gaan eten, zodat ze ook snappen waarom en de motivatie er echt is. Ik wil dat ze ermee opgroeien dat dit ook normaal is, zoals nu eigenlijk voor het gros van de mensheid niet-plantaardig-eten normaal is. Echt duurzaam opvoeden dus. Ik heb goede hoop voor de generatie van mijn kinderen.


2. Kleine porties invriezen, no waste

Wanneer onze jongens begonnen met hapjes maakten wij steeds een voorraadje aan. Ik kocht allerlei verschillende soorten biologische groente en fruit, stoomde dat, pureerde het en vroor het via ijsblokhouders in kleine porties in. Ideaal, want je plukt elke dag wat anders uit de vriezer en je gooit in principe niks weg.

3. Washandjes versus wegwerpdoekjes

Duurzaam opvoeden

Wij hebben altijd een mandje met washandjes in de keuken liggen. Als de kinderen gegeten

hebben maken we hun gezicht en handen schoon met natte washandjes en niet met de door veel ouders gebruikte wegwerpdoekjes. Dit scheelt echt ontzettend veel restafval en veel fijner voor de huid van de jongens. Na het schoonmaken van de kinderen, vouw ik ‘m vaak binnenstebuiten en poets ik de kruimels nog even van de tafel. Klaar is Kees! Easy peasy toch? Duurzaam opvoeden hoeft zo lastig nog niet te zijn.


4. Wasbare luiers

Jaa ok, nu zijn we toch echt bij het punt aanbeland waarbij veel ouders bij voorbaat beginnen te steigeren, maar trust me: het is echt een kwestie van wennen aan een andere manier dan je kent. Ik zag in het begin ook tegen het gebruik van deze luiers op, ook al had

Duurzaam opvoeden

ik bewust de keuze gemaakt ze wél te kopen. Het viel me reuze mee. Daarbij voelt het elke keer als ik een luier verschoon zo ontzettend goed dat ik niet zoveel afval de wereld in slinger. De wasbare luiers worden trouwens ook steeds schattiger en hipper qua ontwerp, dus alleen maar heel lief als je kleintje met van die bolle bijenbilletjes rondwaggelt. Wij gebruiken nu de luiers van Totsbots en die bevallen ons echt goed. Mocht je denken: maar ik weet helemaal niet hoe dat dan werkt! Daar is genoeg over te vinden op Internet. Wij hebben onze luiers via Marktplaats aangeschaft. Ze waren heel schoon en je kunt ze flink heet wassen, dus een vies idee vind ik het daardoor ook niet. Het overbroekje gebruiken we vaak de hele dag en bij elke verschoonbeurt krijgt Joas natuurlijk wel een nieuwe luier en een nieuw inlegvelletje (om poep op te vangen). En over het vele wassen: papa’s en mama’s, we wassen toch al veel… Dit kan er ook nog wel even bij toch? Volgens Milieucentraal blijven wasbare luiers toch echt beter voor het milieu dan wegwerp luiers, ondanks al het extra wassen. Dus als je nadenkt over duurzaam opvoeden is dit wel een mooie om te gaan ondernemen.

5. Wasbare billendoekjes

Naast de wasbare luiers, gebruiken wij ook wasbare billendoekjes. Ook ideaal, vind ik! Kijk, als je kindje echt nog veel ontlasting aan zijn of haar billen heeft hangen, vegen wij dit altijd wel even weg met een wegwerpdoekje. Anders heb je straks hele dikke klonten poep in je wasmachine zitten. Dat wil je ook niet. Maar dit komt eigenlijk niet zo vaak voor, omdat we het meeste altijd weg kunnen vegen met het wegwerpvel in de luier zelf. Daarna maken we alles helemaal schoon met wasbare billendoekjes, die eigenlijk een beetje doen denken aan washandjes. Dit geeft zo’n lekker schoon gevoel. Wij hebben de wasbare billendoekjes van Cheeky Wipes. Je hebt twee bakken bij je commode liggen: één om je schone doekjes in nat te maken. Daar zit water in met wat druppels etherische olie (lavendel hmmmm). En één bak om je vieze doekjes in een netje in te kunnen deponeren. Wij hebben de commode van Ikea (tweedehands via Marktplaats) en de bakken liggen bij ons dus op het onderste plankje. Kunnen we er zo bij en ze liggen niet in de weg. Super handig! En ook hierbij voelt het zo fijn dat je niet zoveel wegwerpdoekjes in de kliko gooit. Duurzaam opvoeden op z’n best!


6. Tweedehandskleding

Ik koop bijna nooit iets nieuws qua kleding. Wij hebben sowieso het geluk dat we

Duurzaam opvoeden

ontzettend veel kleding hebben gekregen van vrienden en familie, maar daarnaast shop ik vaak op Marktplaats voor de kinderen. De kleren zijn vaak nog zo goed, zo weinig gedragen en die zijn er gewoon al. Dan hoeven er wat mij betreft geen nieuwe kleren gemaakt te worden voor die paar maanden dat ze gedragen worden. Toch moet ik toegeven dat ik wel veel stofjes nieuw heb gekocht om leuke broekjes van te maken. Maar toch, scheelt een heel productieproces, dus dat is er dan wel weer goed aan! Ik heb nu ook weer allerlei GOTS-gecertificeerde (ecologisch verantwoord) stofjes ingekocht om slingers en broekjes van te gaan maken en ik denk erover om ze te gaan verkopen.. Dus stay tuned via Instagram @groeneslingers!


Ben je benieuwd naar hoe je heel makkelijk nog meer duurzaam kunt opvoeden, check dan gelijk hier even deel 2 van dit onderwerp.

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.


Comments


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page