Een makkelijk recept voor als je plantaardig eet en graag zelf oliebollen bakt op oudejaarsdag!
Op oudejaarsdag sta ik altijd graag in de keuken om zelf lekker wat klassieke vegan oliebollen en appelbeignets te bakken. Volgens mij kan je inmiddels ook heel makkelijk vegan oliebollen in reguliere supermarkten kopen, maar het zelf maken is voor mij altijd een beetje traditie en vaak lekkerder! Alleen al omdat je er zelf moeite voor hebt gedaan en je de ingrediënten kent die erin verwerkt zijn.
Minder vet? Maak er dan ovenbollen van!
Wil je jouw oliebollen minder vet maken? Maak dan de ovenbollen variant. Hieronder beschrijf ik ook hoe je dat kunt doen met hetzelfde beslag. Minder vet in je oliebollen, je huis en je haar. Dus best een fijne optie. Bovendien worden ze op die manier ook erg lekker!
Wil je dit recept bewaren? Sla het op via Pinterest. Laat je me weten wat je van deze klassieke vegan oliebollen vond? Deel je receptfoto via Instagram via #groeneslingers of tag mij via @groeneslingers. Word ik blij van!
Ingrediënten voor 10 klassieke vegan oliebollen
100 gr rozijnen (of wil je met een twist? Neem dan gedroogde cranberries)
160 ml kokend heet water
330 ml havermelk
10 gr gist
2 el kristalsuiker
330 gr bloem
Snufje zout
2 l zonnebloemolie of koolzaadolie (maar een paar theelepels als je de ovenbollenvariant maakt)
Poedersuiker
Bereiding klassieke vegan oliebollen en ovenbollen
1. Gooi het water over de rozijnen en laat ze tien minuten wellen.
2. Warm de havermelk op tot lauwwarm en mix het daarna met de gist en de kristalsuiker.
3. Doe de bloem en het snufje zout in een mengkom en vorm een kuiltje in de bloem.
4. Giet het melkmengsel in het kuiltje en roer alles goed door.
5. Leg een warme, natte theedoek over de kom en laat voor 1 uur rijzen. Het liefst op een warme plek. Als het goed is, is de hoeveelheid na 1 uur verdubbeld.
Nu kan je de keuze maken of je er oliebollen of ovenbollen van wilt maken. Hierboven zie je de ovenbollen. Wil je die variant liever maken? Verwarm de oven dan voor op 200 graden. Pak een muffinbakblik erbij en doe anderhalve theelepel olie in iedere muffinvorm. Maak een bol van het deeg met een grote juslepel en een gewone lepel, of een ijsschep, en leg er één in iedere muffinvorm. Bak ze af in 20 minuten. Draai ze daarna om in hun muffinvorm en bak ze met de onderkant omhoog nog even 5 minuten. Strooi er lekker poedersuiker overheen. Bon appetit!
Maar wil je er oliebollen van maken? Lees dan hier verder..
6. Verwarm de olie in een frituurpan of een gietijzeren pan en zorg dat deze goed heet is. Heb je hier een thermometer voor, dan is 180 graden aan te raden.
7. Vorm een bal van je deeg met een grotere juslepel en een gewone lepel, of ijsschep, en laat rustig in de hete olie zakken.
8. Wacht tot je oliebol aan de onderkant een mooi goudbruin kleurtje heeft en draai 'm daarna om.
9. Als je oliebol aan alle kanten goudbruin is, leg dan wat keukenpapier in een vergiet en leg de oliebol hierin om uit te lekken.
10. Herhaal stap 7 t/m 9 tot je deeg op is.
Stal je oliebollen gezellig uit op een mooie schaal, strooi lekker wat poedersuiker er overheen en smullen maar van die heerlijke klassieke vegan oliebollen!
Wil je meer inspiratie voor oud en nieuw? Probeer dan ook eens deze bijzondere en heerlijke bossche-oliebollen!
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comentários