top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

Hoe ben je milieubewust in het verkeer?

Veel lezers zal ik toch gelijk moeten teleurstellen over hoe je milieubewust in het verkeer

Milieubewust in het verkeer

bent, want de auto is toch echt wel een heel heel grote milieuvervuiler op onze planeet. Babette Porcelijn beschrijft het ook in haar boek ‘De verborgen impact’: de auto staat op nummer 4 van de impact top 10 van de gemiddelde Nederlander. Zo ontzettend veel mensen bezitten een auto en als je kijkt naar hoeveel file er elke dag op de Nederlandse wegen staat.. In deze blogpost zal ik je informeren over hoe je het écht kan redden zonder auto, ook al denk je van niet, en wat de voordelen zijn hiervan. Hopelijk raak je er door geïnspireerd en ben jij straks heel milieubewust in het verkeer.


Huppakee, de auto de deur uit

Als je echt verschil wilt maken dan is het een heel goede keuze om toch de auto de deur uit te doen. Nou begrijp ik heel goed als dit logistiek gewoonweg niet mogelijk is voor jou omdat je te ver weg woont van je werk en dan per dag zoveel tijd kwijt bent aan reistijd. Maar als je écht iets wilt doen voor de aarde en het mogelijk is om dichterbij een baan te vinden, dan zou dat natuurlijk een fantastische stap zijn. Je kan dan ook de fiets pakken of, als dat nog net te ver weg is, gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Als alle mensen die niet persé ver weg hoeven te werken, dichterbij zouden gaan werken, dan zou dat al heel veel verkeer schelen op de weg. En denk eens aan je portemonnee, hoeveel geld het zou schelen als je geen auto meer hebt.. Fijn toch?

Milieubewust in het verkeer

Lekker crossen op je elektrische (bak)fiets

Het aanschaffen van een elektrische (bak)fiets kan een oplossing zijn. Het is best een uitgave, maar denk nog eens aan hoeveel geld je bespaard als je niet meer elke maand al die vaste lasten aan je auto kwijt bent. Dan is een elektrische (bak)fiets een kleine investering die dat het echt wel waard maakt. En het handige van een bakfiets is, dat je veel en grote dingen mee kunt slepen, waar eerst de auto wel handig voor was. Tot slot is het natuurlijk veel gezonder voor je om veel buiten te zijn en te bewegen. Wanneer je kiest voor een elektrische fiets heb je het natuurlijk wel een stuk minder zwaar dan op een fiets zonder aandrijving, maar je beweegt nog altijd meer dan als je de auto had gepakt.


Gezellig carpoolen

Laten we het ouderwetse carpoolen niet vergeten. Als iedereen zou carpoolen zouden er ook al een stuk minder auto’s gebruikt worden. Heb je iemand in de buurt wonen die dezelfde kant op moet als jij: grijp die kans en stap in bij die persoon.

Huur of verhuur een deelauto

Ook zijn er (elektrische) deelauto’s waar je gebruik van kunt maken wanneer je incidenteel

Milieubewust in het verkeer

een auto nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een dagje met het gezin naar een pretpark wilt, op vakantie gaat of een keer heel veel spullen mee moet nemen naar je werk. Hiervoor kan je onder andere terecht bij:


ANWB Vanaf €25 per dag. Leden krijgen €5 korting. Je leent een auto van iemand uit de buurt of stelt zelf jouw auto beschikbaar om te delen en verdient hier geld mee.

Green Wheels Kies uit de abonnementen 'soms', 'regelmatig' en 'vaak'. Respectievelijk €0, €10 en €25 per maand.

My Wheels Vanaf €2,25 per uur, je betaalt maximaal 10 uur per dag.

SnappCar Werkt hetzelfde als bij ANWB, huurprijzen verschillen per verhuurder. ConnectCar Vanaf €3,05/uur. Je huurt een auto via de app van ConnectCar ShareNow Vanaf €0,19/minuut Met het incidenteel huren van een auto ben je natuurlijk uiteindelijk veel goedkoper uit dan als je zelf een auto bezit, met alle kosten die dat maandelijks met zich meebrengt.


Of een deelscooter

En dan zag ik laatst ook nog op verschillende plekken ineens elektrische deelscooters staan van GoSharing. Voor wanneer je het echt te ver vindt om te fietsen, maar de OV-planning ook niet lekker uitpakt: huur een scootertje en je bent er zo! Kijk even of het bij jou in de buurt ook mogelijk is.

Milieubewust in het verkeer

Download de Gaiyo app voor al je deelvervoer

Via de app Gaiyo kan je heel snel zien wat er bij jou in de buurt beschikbaar is aan deelvervoersmiddelen en gelijk boeken. Alle belangrijke informatie en uitleg staat erbij. Het mooie is: Zodra je jouw locatie hebt ingevoerd krijg je naast welke deelauto’s of -scooters beschikbaar zijn, ook gelijk parkeerinformatie, verkeersinformatie en OV-informatie overzichtelijk op een rijtje. Het complete plaatje, ideaal!

Lekker met de trein, tram of bus

Het openbaar vervoer vind ik dus iets heel fijns. Het geeft me vaak het gevoel alsof ik op avontuur ga. Doet me ook wel terugdenken aan mijn studententijd. Nou hoef ik niet elke dag te reizen met het ov, dus misschien heeft iemand die wel elke dag in de trein zit echt geen idee waar ik het over heb. Heel begrijpelijk. Het openbaar vervoer doet in ieder geval veel met hoe milieubewust in het verkeer jij bent. Als al die mensen die de trein of bus nemen ook nog eens zouden besluiten een auto aan te schaffen en de weg op te gaan, was het hek van de dam (wat het natuurlijk eigenlijk al is). En er is nog genoeg plek in de treinen en bussen dus: go for it! Tot slot laat het ov mij ook een beetje vertragen. In een wereld waar altijd alles snel-snel moet, geef je jezelf in het ov over aan hoe snel het nou eenmaal gaat. Je bent er, wanneer je er bent. Neem een boek mee, zet een muziekje op en ontspan.

Milieubewust in het verkeer

Pak een OV-fiets

Een paar weken terug heb ik ook nog eens deze leuke manier van vervoer uitgevonden. Ik kwam aan op station Culemborg en de bus zou bij lange na nog niet komen. Ik besloot de OV-fiets uit te proberen. Nou, echt ideaal, kan ik je vertellen. Ik vond dit zo makkelijk gaan. Het staat heel duidelijk aangegeven hoe het werkt, je pakt een fiets en vertrekt naar je bestemming. Wanneer je een abonnement hebt bij NS betaal je hier ook nog eens niks, noppes, nada voor.


De meeste dromen zijn bedrog

Gisteren zat ik op de fiets te dromen van hoe het zou zijn als er helemaal geen auto’s meer in

Milieubewust in het verkeer

de straat zouden staan. Probeer het je eens voor te stellen? Mooie wereld toch? Eigenlijk zijn auto’s een ontzettende smet in ons leven. Ze staan en rijden o-ver-al en zorgen voor een vervuiling van de lucht die wij notabene inademen om te leven en veroorzaken vreselijke ongelukken. Het enige voordeel is dat je snel van A naar B komt. Als we nou allemaal even gaan kijken of onze B iets dichterbij A kan worden gekozen of dat er misschien alternatieven zijn voor altijd de auto pakken, dan scheelt dat al heel veel en zijn we met z’n allen milieubewust in het verkeer.


Nog meer tips op het gebied van een duurzame lifestyle lezen? Klik dan hier.

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.


Comments


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page