top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

Minimaliseren in huis

Hoe kan je nou het makkelijkste minimaliseren in huis? Veel mensen zijn druk en hebben niet veel ruimte in hun agenda om even flink met de bezem door het huis te gaan. Ook ik liep daar tegen aan. Maar oh, als ik rond keek wist ik: dit moet gebeuren. Toch bleef ik het uitstellen. Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik elke week nieuwe plannen bedenk en de oude dan weer heel snel vergeet, dus was het voor mij belangrijk om hierin bij de les te blijven. Maar ook nu kwam er een nieuw plan, iets dat mij veel leuker leek dan het huis opruimen, namelijk: een eigen blog beginnen! Enthousiast als ik ben begon ik gelijk met plannen maken en een website bouwen, maar… toen dacht ik weer aan die zolder. Onze ruime zolder die nu vol lag met troep, een ongeordende bende. Ik heb toen met mijzelf afgesproken dat ik mijn blogplannen pas ten uitvoer mocht brengen wanneer ik het huis grondig had opgeruimd. Eerst het één, dan het ander! Eerst minimaliseren in huis. En zo geschiedde..

Minimaliseren in huis

30 days minimalist challenge

Alsof het zo moest zijn, stuitte ik vervolgens op The 30 Days Minimalist Challenge. Ooit van gehoord? Kort door de bocht komt het neer op het volgende: je gaat 30 dagen

minimaliseren in huis. Op dag 1 doe je één ding de deur uit, op dag 2 doe je twee dingen

Minimaliseren in huis

de deur uit, op dag 16 doe je zestien dingen de deur uit en op dag 30…. Je snapt het principe denk ik wel. Dit concept sprak mij wel aan en ik ging er mee aan de slag. In eerste instantie is het super simpel, want ja, twee of drie dingen vinden om weg te gooien is nog niet zo ingewikkeld. Hoe verder de maand vordert, hoe lastiger het wordt. Maar toch bleef ik dingen vinden die ik weg kon doen. We bleken vooral te verzuipen in babykleren. Uiteindelijk komt het er op neer dat je 465 dingen wegdoet. Dan kan je dus best spreken van minimaliseren in huis. Wil je deze challenge nog leuker maken? Ga het dan samen met vrienden of vriendinnen aan en laat elkaar elke dag weten of het jou weer gelukt is en wat jij vandaag weg doet. Wie weet kan je nog wel iets van elkaar gebruiken!


Niet vergeten

Omdat ik elke dag iets wilde wegdoen en dat niet wilde vergeten, heb ik een herinnering in mijn telefoon gezet. Dertig dagen lang kwam die elke keer naar boven poppen op mijn telefoon. Ook had ik een vast moment bedacht om aan de challenge te werken, want dat maakte het ook net iets makkelijker om in te plannen. Voor mij was een fijn moment wanneer de kinderen net op bed lagen, dan liep ik gelijk even naar de zolder. Mijn jongens vinden het vaak ook fijn als ik nog even vlakbij aan het rommelen ben, dus dat kwam dan goed uit. Win-win!


Waar laat je daarna de spullen?

In het kader van duurzaamheid kies ik er voor om de spullen niet weg te gooien, maar te verkopen of weg te geven. Nu ga je natuurlijk niet elke dag je spullen ergens heen brengen en is het efficiënter om die organisatie in één keer aan te pakken. Ik heb dus die dertig dagen vooral bekeken welke spullen ik weg wil doen en gesorteerd. Ik heb nu verschillende stapeltjes op zolder liggen, namelijk: kringloop, Marktplaats, Leger des Heils, kledingbak en kledingruil. Zo hebben al mijn spulletjes nog een tweede leven bij iemand anders. De volgende stap is de kleding ook daadwerkelijk wegbrengen. Ik heb overigens ook wel eens een foto van iets naar vrienden of familie geappt, om te vragen of één van hen nog iets aan dit voorwerp had. Op die manier ben ik ook al wat dingen kwijtgeraakt. Er is altijd wel iemand die nog iets aan jouw afdankertjes heeft.

Minimaliseren in huis

Kledingruil

Nog even een kleine uitleg over dit concept. Als je dan toch je kledingkast bent door

Minimaliseren in huis

gestruind en een stapeltje kleding hebt die jij eigenlijk niet meer draagt, kan je die meenemen naar een kledingruil. Jouw vrienden of vriendinnen doen het zelfde. Onder het genot van een lekker drankje en hapje stalt iedereen zijn of haar kleren uit en ga je shoppen bij elkaars afdankertjes. Ik ga eigenlijk altijd met nieuwe pareltjes naar huis, zonder dat het me iets gekost heeft. Daarnaast heeft het afgedankte kledingstuk gewoon weer een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Het is zo leuk om samen elkaars kleding te passen en dat kledingstuk dat jij niet meer zag zitten te zien opleven bij iemand anders!


Minimaliseren kan je leren

Zo zie je maar, minimaliseren in huis is echt te doen. Je moet het organisatorisch haalbaar maken voor jezelf en het verdelen in kleine stapjes zodat het behapbaar wordt. Dat hielp bij mij erg goed. En wat ik er nog het allerleukste aan vind, daarna mocht ik van mijzelf mijn eigen blog realiseren! En ook dat geschiedde…


Meer tips over een groene lifestyle vind je hier.

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.


Comments


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page