top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

Receptje milieuvriendelijk wasmiddel maken

Ben jij duurzaam bezig en wil je graag zelf een milieuvriendelijk wasmiddel maken? Ik heb een heel eenvoudig maar echt goed recept voor je dat goed is voor de aarde en je ook nog eens klauwen met geld gaat besparen! Wie wordt er nou niet vrolijk van zo’n vooruitzicht?

milieuvriendelijk wasmiddel

Geld besparen, ja het kan!

We wassen ons wat af in het leven. Vooral als je een gezin hebt dan draait die wasmachine aardig wat overuren en dat merken we ook in onze portemonnee. Om even op dit laatste door te gaan, ik heb gelijk een leuke meevaller voor je. Met het wasmiddel van dit recept betaal je maar €0,70 per literfles!


Hoe belangrijk is het gebruik van een milieuvriendelijk wasmiddel?

Naast onze portemonnee, doet al dat wassen natuurlijk ook iets met het milieu. De gevolgen voor de aarde zien wij niet direct terug in ons leven, maar die zijn er zeker wel. In reguliere wasmiddelen die je zo in de supermarkt koopt zitten namelijk schadelijke stoffen die in de natuur terechtkomen. Al zit er maar een klein percentage in het wasmiddel, dan stapelt zich dat behoorlijk op gezien onze overbevolking en hoe vaak we met elkaar wel niet wassen. Ga jij je eigen milieuvriendelijk wasmiddel maken met natuurlijke producten, dan ben je toch weer een heel stuk duurzamer bezig. Daarnaast scheelt het maken van een eigen wasmiddel een hoop verborgen impact, die wel de productie van het wasmiddel dat je bij de supermarkt koopt zit. Geen twijfel meer over mogelijk, ik ging aan de slag met het maken van mijn eigen milieuvriendelijk wasmiddel.


Wil je dit recept bewaren? Sla het op via Pinterest. Laat je me weten wat je van dit wasmiddel vindt? Deel je foto via Instagram en tag mij via @groeneslingers. Word ik blij van!

milieuvriendelijk wasmiddel

Recept milieuvriendelijk wasmiddel

Ingrediënten: - 1 liter kokend heet water - 40 gram Marseillezeep - Voor als je een geurtje wilt toevoegen: een paar druppels etherische olie naar keuze - Witte was wasmiddel: 80 gram soda erbij

Bereiding milieuvriendelijk wasmiddel

1. Je begint met het koken van 1 liter water. 2. Vervolgens rasp je de Marseillezeep en roer je deze twee ingrediënten door elkaar tot de zeep volledig is opgelost in het kokend hete water. 3. Wil je wasmiddel voor witte was maken? Voeg dan nog 80 gram soda bij dit mengsel. 4. De liefhebber voor een geurtje kan tot slot nog wat druppels etherische olie naar keuze toevoegen.


Kleine evaluatie

Toen ik eenmaal aan de slag ging met dit wasmiddel, wist ik niet precies hoeveel wasmiddel ik bij een gemiddelde was moest gebruiken. Op de gok heb ik een flinke scheut wasmiddel toegevoegd en dit deed helemaal zijn werk. En zo gebruiken we dit wasmiddel tegenwoordig dus bij iedere was. De was wordt goed schoon en ruikt heerlijk! Het fijne is ook, dat ik niet de enige in huis ben die er zo enthousiast over is. Ook mijn vriend, die normaalgesproken chef wasmachine is, wordt hier heel bij van. En niet alleen hij, ook onze portemonnee wil niet meer terug en dan is het ook nog eens zo simpel om te maken. Fijn dat we dit ontdekt hebben zeg! Ik zeg: dikke tip voor jou! Wanneer je na het wassen je kleding lekker uithangt en niet in de droger stopt ben je helemaal goed(koop) bezig.

milieuvriendelijk wasmiddel

Nog wat tips voor een duurzame was

Als je dan toch zo lekker bezig bent met je milieuvriendelijk wasmiddel, dan kan je misschien ook nog rekening houden met de temperatuur van je wasjes. Wanneer je standaard op een lagere temperatuur gaat wassen dan dat je gewend bent, kan dat al zo de helft aan de impact op het milieu schelen. Fijn toch? En het leuke is dat je op deze manier ook de kans op kalkaanslag in je wasmachine verkleint. Win-win!


Ook wil ik je als tip meegeven om je synthetische kleding zo min mogelijk te wassen. Hang bijvoorbeeld eerst eens je kleding lekker uit en draag het daarna nog één of twee keer, voordat het de wasmachine ingaat. De vezels van deze synthetische kleding komen namelijk los tijdens het wassen (voornamelijk met poederwasmiddel) en komen in de natuur terecht. Dit draagt bij aan de plastic soep.

milieuvriendelijk wasmiddel

Tot slot is mijn advies nog om geen wasverzachter te gebruiken. Het is een luxe product en een milieuonvriendelijk product. De niet-biologisch afbreekbare stoffen hiervan komen in ons grondwater terecht en we hebben het niet écht nodig, dus.. Waarom gebruiken als het de aarde schaadt?


Met deze tips en dit supersimpele recept voor een milieuvriendelijk wasmiddel kan je even vooruit met je duurzame lifestyle. Laat me in de comments weten wat jouw ervaring is en of jij nog ideeën hebt over dit onderwerp.


Succes!

milieuvriendelijk wasmiddel

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.


Comments


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page