Onze goede Sint is alweer onderweg en jullie zijn natuurlijk op zoek naar tips om duurzaam Sinterklaas te vieren. Gelukkig heb ik die voor je, wel tien! Want als je aan alle gemakken rondom dit hysterische feest zou toegeven, om het even snel-snel te vieren, dan heb je misschien meer tijd voor andere dingen, maar draag je niet echt bij aan een schonere aarde. Dit laatste zou toch wel prioriteit nummer één moeten zijn voor ons, voor de kinderen, om ook hen nog een mooie toekomst te geven op deze wereld.
Duurzaam Sinterklaas vieren, de tips
1. Tweedehands cadeaus
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: er is al zoveel speelgoed op de wereld en in kringloopwinkels en op Marktplaats is zoveel leuks te vinden. Vooral als je heel gericht iets zoekt, vind ik het eigenlijk altijd op Marktplaats. Zo fijn dat er ook dus veel mensen zijn die de moeite nemen om speelgoed hierop te plaatsen en niet gewoon in de kliko te mikken. Beter voor de aarde én je portemonnee.
2. Plastic-vrij
Ga op zoek naar plastic-vrije cadeautjes. Zonder nare stofjes voor je kind en niet nog meer plastic in de wereld.
3. No waste pakpapier
Laatst ben ik achter de naaimachine gekropen en heb ik van oude stof die ik nog had liggen reusable pakpapier gemaakt. Ik heb de zijkanten netjes omgezoomd en er daarna klittenband op bevestigd. Dit gaat jaren en jaren mee, dus je hebt er één keer wat werk aan, en daarna gebruik je het altijd met verjaardagen, 5 december en met Kerst. Het leuke van dit ‘pakpapier’ is, is dat het ook een scheurend geluid geeft als je het openmaakt, dankzij het klittenband.
Een andere optie is om je pakjes in te pakken met oud papier of om een aantal mooie dozen aan te schaffen die ook jaren meegaan. Daar doe je dan elke keer je cadeautjes in.
4. Doe een ervaring cadeau
In plaats van materiaal te geven, geef eens een ervaring cadeau. Er zijn heel veel leuke activiteiten te geven aan kinderen zoals: naar een leuk museum, muziekles, pretpark, bootje varen, een toren beklimmen, naar een grote speeltuin.. Er is genoeg en afhankelijk van de leeftijd en de interesses van je kind kan je vast iets leuks bedenken!
5. Kwaliteit boven kwantiteit
Wil je echt duurzaam Sinterklaas vieren? Dan denk je ook even na over dit punt. Is het nodig om drie keer per week, voor drie weken lang de schoenen van je kind te vullen? Of kan het ook één keer per week zijn? Wil je kleine, goedkope cadeaus scoren bij de action om je kind maar het gevoel te geven dat het heeel veel cadeautjes heeft gekregen, of kan je hem of haar nog veel blijer maken met iets heel moois en kwalitatief goed, dat heel lang meegaat? Iets om over na te denken..
6. Wat heeft je kind echt nodig?
Een ander idee is om je kind ook cadeautjes te geven die hij of zij echt nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooie nieuwe winterjas, of nieuwe warme sokken of schoenen. Een nieuw gebreide sjaal door oma, een rugzak of broodtrommel voor op school zijn ook leuk om te geven en ook echt leuk voor je kind om te krijgen. Het hoeft niet alleen maar speelgoed te zijn.
7. Bak vegan pepernoten
Pepernoten kan je in de winkel kopen, maar zijn eigenlijk veel leuker om zelf, met elkaar, te maken. Je kind vindt het vast heel leuk om je erbij te helpen! Samen de ingrediënten afwegen (gelijk een leuke rekenactiviteit) en kneden (en daarna lekker de vingers kunnen aflikken want: geen ei bij een vegan recept). Daarna kan jouw kind heel goed de balletjes draaien van het deeg en er af en toe eentje opsnoepen. Nog een heel fijne bijkomstigheid van zelf pepernoten bakken is dat het huis zo ontzettend lekker gaat ruiken. Krijg je gasten? Dan is dit helemaal leuk om te doen. Je hebt iets om te serveren en je huis ruikt heerlijk! Wil je een recept voor vegan pepernoten? Die heb ik voor je! Kijk maar eens bij mijn recepten of klik hier.
8. Sinterklaasspel zonder zooi
Veel mensen spelen het Sinterklaasspel op 5 december. Vaak worden daar veel onzincadeautjes voor gekocht van een paar cent en vooral van plastic. Aan deze cadeautjes heeft meestal niemand iets en ze belanden daardoor al snel in de kliko. Zonde! Wil je echt wat goedkope cadeautjes hebben, dan kan je bijvoorbeeld iets (zelfgemaakt) eetbaars inzetten bij het spel. Of iets dat je toch nog hebt liggen en al weg wilde gooien, zodat er niet nog meer troep in de wereld komt.
9. Maak zelf chocolademuntjes
Die chocolademuntjes die bij het sinterklaasfeest horen zijn echt heel lekker, maar niet vegan én er zit ontzettend veel folie omheen. Deze tip ga ik binnenkort ook zelf proberen, want dit lijkt me heel leuk! Ik maak zelf sowieso al af en toe chocola in verschillende vormen, omdat het er zo leuk uitziet en super simpel is. Als je een reep pure chocolade au-bain-marie smelt (in een roestvrijstaal bakje op een pannetje met een beetje kokend water) dan kan je het daarna in een vormpje gieten en in de koelkast zetten. Als de chocola daarna weer koud is, is het ook hard en heb je jouw chocoladevormpje! Dit kan je natuurlijk ook heel goed doen met muntvormpjes en het is extra leuk om dit samen te doen met je kind. Ik heb een paar links voor je waar je deze muntvormpjes kan kopen:
Bouwhuis.com Succes!
10. Verkleed als Sint of Piet? Huur de kleding
Tot slot wil ik je deze tip nog meegeven in het kader van een duurzame Sinterklaas. In een
deeleconomie koop je niet alles meer zelf, maar deel je met het met anderen. Zo’n pak van Sint of Piet trek je misschien maar één of twee keer aan. Zonde om helemaal nieuw aan te schaffen. Kijk of je deze kleding te huur kunt vinden, zodat later iemand anders er weer gebruik van kan maken. Dit kan bijvoorbeeld op www.sinterklaaskleding.nl.
Hopelijk kan je even vooruit met deze tips en ga je genieten van een duurzaam Sinterklaas dit jaar. Want je kind verwennen met cadeautjes is heel leuk, maar op de lange termijn is het nog veel fijner om je kind een schone toekomst te geven!
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comentarios