top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

10 tips voor duurzaamheid op de werkvloer

Ben jij eigenaar, leidinggevende of werknemer van een bedrijf en wil je meer duurzaamheid op de werkvloer creëren? Hieronder vind je tien fijne tips om dat te realiseren. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en je hoeft er echt niet veel voor in te leveren. Het is gewoon een kwestie van de komende periode nadenken bij de stappen die je altijd neemt. Kunnen die duurzamer of ben je al goed bezig?

duurzaamheid op de werkvloer

10 x tips voor meer duurzaamheid op de werkvloer

1. Zoveel mogelijk digitaal houden

Minder printen, meer via het digitale pad zorgt voor een hoop minder afval op de werkvloer. Tegenwoordig hebben we zulke fijne digitale (gedeelde) mappen, super overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, dat het helemaal niet meer nodig is om alles uit te printen. Dat neemt alleen maar ruimte in beslag in mappen in kasten.


2. Groene energie

Je kan er natuurlijk voor kiezen om zelf zonnepanelen op jouw bedrijfspand te laten installeren, of je kan kijken naar een groene stroom leverancier. Zo creëer je al snel meer duurzaamheid op de werkvloer.


3. Gescheiden afval en recyclen

Zorg dat je verschillende prullenbakken op de werkvloer hebt staan en label ze met wat er in mag. Bij mijn zoontje in de kleuterklas hebben ze dit zelfs al. Dat vind ik zo fantastisch, want zo krijgen de kinderen van jongs af aan al mee dat het belangrijk is om afval te scheiden en weten ze straks niet beter. Gooi het afval in de juiste afvalcontainer en recycle!

duurzaamheid op de werkvloer

4. Broodtrommel mee en geen broodzakje

Het meenemen van een lunch of tussendoortje van huis is sowieso al een duurzamere optie dan gebruik maken van het bedrijfsrestaurant of naar een lunchtentje te gaan. In de horeca wordt nou eenmaal heel veel weggegooid. Niet echt zero waste dus. Neem je iets mee van huis? Kies dan voor een broodbakje, geen broodzakje en ga voor plantaardig. Met plantaardig eten zet je een heel grote stap in je streven naar duurzaam leven. Kijk eens bij mijn recepten voor inspiratie.


5. Geen wegwerpbekertjes gebruiken

Pak jij bij het koffieautomaat op je werk altijd een wegwerpbekertje? Niet echt duurzaam. Wil je meer duurzaamheid op de werkvloer, dan zorg je voor jouw eigen kopje(s) op je werk of je neemt je to-go-cup mee. Ook handig voor als je met het OV naar je werk reist. Lekker een bakkie halen op het station zonder afval te veroorzaken.

duurzaamheid op de werkvloer

6. Tweedehands materialen of duurzame keuzes

Wanneer er nieuwe materialen nodig zijn op het werk, kies dan waar het kan voor tweedehands. Als dit niet kan, zoek dan uit wat de meest duurzame keuze of alternatief is voor dat nieuwe printpapier of die nieuwe pennen. Tweedehands meubels zijn sowieso all of the internet te vinden en ook dat nieuwe koffieautomaat staat vast nog wel ergens bij een ander bedrijf op jullie te wachten.


7. No airco please..

Airco verbruikt heel heel veel elektriciteit. Zorg voor goede zonwering, isolatie en groen tegen of om je pand en je hebt die airco al een stuk minder hard nodig. Airconditioning is vijftien keer minder zuinig dan een ventilator, dus als het echt te heet is om je raam open te zetten (of juist dicht te houden), verspreid dan een paar ventilatoren over de ruimte en houd het zo een stukje koeler.


8. Isoleren van bedrijfspand

Het goed isoleren van je bedrijfspand helpt niet alleen tegen de hittegolven in de zomer, maar ook tegen het overmatig stoken in de winter. Heb je een goed geïsoleerd bedrijfspand, dan hoeft je verwarming geen overuren te maken en een mooie bijkomstigheid: je houdt je stookkosten ook een stuk lager. Fijn toch?

duurzaamheid op de werkvloer

9. Thuiswerken en openbaar vervoer

Wanneer je moet reizen naar je werk, kies dan voor het openbaar vervoer en overleg of deels thuiswerken een optie is. Minder brandstofverbruik, minder CO2 uitstoot en minder brandstofkosten. Hier lees je hoe je duurzamer in het verkeer kunt zijn.


10. Ledlampen en duurzame apparaten

Vervang de lampen voor ledlampen en kies voor duurzame apparaten. Ledlampen zijn bijna altijd zuiniger dan andere typen verlichting. Nieuwe computers of een nieuwe koelkast nodig? Check het energielabel bij het aanschaffen van nieuwe apparaten. Minder stroomverbruik is altijd beter voor het milieu, dus verdiep je hierin wanneer je nieuwe apparaten gaat kopen.


Met deze tien tips kom je al een heel eind wanneer je meer duurzaamheid op de werkvloer wilt. Wil je meer inspiratie om een duurzaam leven te leiden? Lees dan eens dit artikel over duurzame goede voornemens.


Veel succes met het omtoveren van je werkplek tot een duurzaamheidswalhalla en werk ze!

Duurzaamheid op de werkvloer

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.

Comments


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page