top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

Duurzaam boodschappen doen

Hoe kan je nou duurzaam boodschappen doen? Blijft lastig hoor, wij doen het ook lang niet perfect, ook omdat je soms gewoon niet echt een keuze of de tijd er voor hebt. Maar ik neem je graag mee in onze manier van boodschappen doen. Wie weet haal jij er nog wat mooie tips uit voor het duurzaam boodschappen doen.

Duurzaam boodschappen doen

Weekboodschappen

Een paar jaar geleden liep ik bijna elke dag even langs de supermarkt. Gewoon om elke dag op het moment zelf te kunnen bepalen waar ik zin in had. Heerlijk vond ik dat en waar ik anderen hoorde dat ze het zo vreselijk vonden om boodschappen te doen, vond ik het juist heel ontspannen.


Ik kan me niet goed meer herinneren welke mensen in mijn omgeving boodschappen doen nou zo verschrikkelijk vonden, maar het zou zomaar eens kunnen zijn dat het de mensen met kinderen waren. Sinds ik moeder ben zie ik er de lol namelijk ook niet meer zo van in.. Ontspannen boodschappen doen zit er gewoonweg niet in tijdens deze fase van mijn leven.


Milieubewuste keuze

Daarnaast ben ik tot de conclusie gekomen dat het nu toch een stuk praktischer is om voor de hele week boodschappen te doen en dat dit trouwens ook uiteindelijk een stuk duurzamer is. Van te voren plannen wat je gaat eten en precies op maat die boodschappen kopen, garandeert meer dat je ook alles opmaakt en uiteindelijk minder weggooit. En natuurlijk kan je op deze manier combineren en twee dagen achter elkaar hetzelfde eten bijvoorbeeld. Scheelt ook de energie van je kookstel (en van jezelf). Je koopt ook gewoon meer als je elke dag naar de supermarkt gaat. Een chocolaatje hier en een zak chips daar..


Thuis laten bezorgen

Een paar jaar geleden hebben wij de Albert Heijn thuisbezorgd service ontdekt en ook dit bevalt ons prima. Vanaf de bank je boodschappen doorgeven en ze de volgende dag aan de deur ontvangen scheelt ons zoveel tijd. Het mooie is dat je bij Albert Heijn kunt kiezen voor de duurzame route. Dus het wagentje hoeft niet alleen voor jou helemaal jouw kant op te rijden, maar bezorgd bij meerdere buurtgenoten.


Het is nu zelfs zo dat Albert Heijn er naar streeft om vanaf 2025 uitstootvrij te bezorgen in alle Nederlandse binnensteden. Daar zijn ze nu al mee begonnen en breiden dit langzaam uit. Een mooie bijkomstigheid van online boodschappen doen bij Albert Heijn is ook dat ze een heel ruim assortiment aan lekkere vegan producten hebben, maar ook ecologische schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld.


Vlees eten staat met stip op nummer één qua impact op ons milieu en zuivel staat op nummer twee. Dus met een vega(n) boodschap sla je echt al een hele grote slag in het duurzaam boodschappen doen. Daarnaast probeer ik, waar het assortiment het toelaat, biologische producten te kopen. Dit maakt het voor mij zoveel makkelijker en scheelt een hoop ritten naar verschillende winkels. Zo kan je dus, heel decadent, vanaf je bank relatief duurzaam boodschappen doen.


Duurzaam boodschappen doen

Tassen, tassen, tassen

Wanneer ik toch zelf even naar de supermarkt of de markt ga voor een ‘tussendoor boodschapje’, ga ik bepakt en bezakt met allerlei tasjes onderweg. Katoenen tasjes, katoenen broodzakjes, die leuke groentezakjes van Dille en Kamille. Ik heb er maar een hobby van gemaakt om leuke boodschappentasjes en -zakjes te hebben, zodat het extra leuk is om geen plastic zakjes te gebruiken.


Eenmaal in de supermarkt doe ik echt mij best om de producten te kopen die niet voorverpakt zijn en verkies ik de glazen en kartonnen versies van houdbare producten boven de plastic variant. Daarnaast let ik erop dat zoveel mogelijk groente en fruit uit Nederland komt én seizoensgebonden zijn. Dat scheelt weer een hoop verborgen impact op het milieu.


Plastic

En toch, in al mijn bewuste keuzes die ik probeer te maken, is het soms gewoonweg niet mogelijk helemaal duurzaam boodschappen te doen. Als ik even impulsief besluit een boodschapje te halen bij een grotere supermarktketen in de buurt, dan is de keuze vooral: plastic! Ik ontkom er gewoon niet aan om plasticvrij te winkelen als ik even wat minder tijd heb om de boodschappen te doen. Al kom ik met mijn goede gedrag aan met mijn eigen groente- en broodzakjes. Vaak zijn alle producten al voorverpakt. Hier hebben de supermarkten dus zeker nog wel een slag te slaan en ik hoop, vooral met het oog op het dramatische klimaatrapport, dat hier momenteel hard aan gewerkt wordt. Toch is plastic niet alleen maar slecht in deze situatie. Soms helpt het verse producten ook langer goed te houden en verkleint het daardoor de kans op verspilling. En onderschat de impact van verspilling niet..

Duurzaam boodschappen doen

Verpakkingsvrij winkelen

Natuurlijk heb je ook webwinkels als Pieter Pot, die verpakkingsvrij producten aanbieden, maar die zijn vaak wel een stuk duurder en daardoor voor ons, en ik vermoed voor veel mensen, niet altijd betaalbaar. Daarom probeer ik bewuste keuzes te maken in de winkels waar de prijs minder hoog ligt en regelmatig de markt te bezoeken voor verpakkingsvrije nootjes, brood en groente en fruit (tip, neem je eigen bakjes en zakjes mee). Maar als je daar echt geen tijd voor hebt is Pieter Pot een heel mooi alternatief. Ook ben ik laatst op Crisp gestuit en ik moet zeggen dat ik wel enthousiast word van deze manier van boodschappen doen. Zeker een aanrader dus! Crisp streeft er naar om zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokale producten aan te bieden en is zeker goed betaalbaar. Superfijn dus! Scheelt jezelf weer onderzoek doen naar waar jouw komkommer vandaan komt.


Zelf ben ik nog hard op zoek naar een leuke groentetas of -box bij mij in de buurt die het hele jaar doorloopt, want tot nu toe heb ik er alleen één kunnen vinden die in de zomermaanden levert. En zo blijft het een zoektocht naar hoe ik betaalbaar en duurzaam boodschappen doen kan realiseren. Heb je een goede tip? Laat het me weten in de comments.


Wil je nog meer lezen over groen winkelen? Lees dan ook eens mijn blog over duurzaam kleding shoppen.

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.Comments


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page