top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

DIY natuurlijke voedingskleurstoffen

Waar haal je natuurlijke voedingskleurstoffen vandaan? Je wilt graag een leuke verjaardagstaart voor je zoon of dochter maken, maar eet ook graag puur en natuurlijk. Dan heb je geen zin in die chemische kleurstoffen die je kant en klaar in een potje koopt. Bovendien zijn die over het algemeen niet allemaal plantaardig. Maar hoe geef je dan toch die leuke kleurtjes aan je baksel? Het antwoord is gelukkig echt heel eenvoudig. Want waarschijnlijk liggen de meeste natuurlijke voedingskleurstoffen al gewoon in je keukenkastje.

Natuurlijke voedingskleurstoffen

Kleurige ingrediënten

Waarmee maak je die gezellige kleuren dan? Ik zet hieronder een paar mogelijkheden voor je op een rijtje, waar je makkelijk mee aan de slag kunt:

Roze: Bietensap of frambozen een uurtje laten weken in een beetje heet water: roze vloeistof

Rood: Bietenpoeder (geconcentreerder)

Paars: Blauwe bessen een uurtje laten weken in een beetje heet water: paarse vloeistof

Groen: Spirulina of matchapoeder

Geel: Kurkuma Oranje: Wortelsap


Roer eerst even een theelepel van een kleurstof door je baksel om te proberen hoe sterk de kleur al tot uiting komt. Misschien is het al voldoende of misschien heeft het meer nodig. Dit is een kwestie van zelf even uitproberen, maar ook afhankelijk van waar je de kleur doorheen doet en de hoeveelheid van je beslag.


Wil je deze tips bewaren? Sla het op via Pinterest. Laat je me weten hoe mooi jouw baksel is geworden met deze natuurlijke voedingskleurstoffen? Deel je foto via Instagram en tag mij via @groeneslingers. Word ik blij van! Hieronder heb ik een fijn recept voor plantaardige botercrème voor je.


Natuurlijke voedingskleurstoffen

Waar doe je de natuurlijke voedingskleurstoffen doorheen?

Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat je wilt maken. Maar ik doe ze graag door de botercrème die je bijvoorbeeld op deze taart of op deze muffins kan smeren of creatief spuiten met een spuitzak. Op de afbeelding hierboven zie je een cappuccino met een mooie groene kleur door matchapoeder, maar ook glazuur of slagroom kan je op deze manier een mooi kleurtje geven. Daarnaast kan je smoothies of smoothiebowls flink opleuken op deze manier. Genoeg mogelijkheden dus..


Het recept voor de botercrème is als volgt

Ingrediënten

100 ml plantaardige melk 3 eetlepels agavesiroop of rijststroop ½ theelepel vanillepoeder 50 gram bloem (of een ander meelsoort) 200 gram ongezouten plantaardige margarine


Natuurlijke voedingskleurstoffen

Bereiding

Doe de melk, agavesiroop en de vanillepoeder in een pan en roer het door elkaar. Gooi dan de bloem erbij en roer het weer door elkaar. Zet het fornuis onder de pan aan en blijf roeren. Wanneer het mengsel kookt zet je het fornuis heel laag. Roer een paar minuten lang totdat je een dikke substantie hebt waar je eigenlijk niet meer doorheen kunt komen met je lepel.

Schep nu het mengsel in de kom en laat het afgedekt afkoelen. Klop nu de plantaardige margarine luchtig. Als je eerste mengsel goed is afgekoeld, schep je dit bij de opgeklopte boter en mix je het geheel nog eens een aantal minuten. De botercrème is klaar! Nu kan de kleurstof naar keuze er doorheen.


Veel plezier met het maken van jouw vrolijke en kleurrijke baksels met deze natuurlijke voedingskleurstoffen! Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaat!

Natuurlijke voedingskleurstoffen

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.





Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page