Vroeger was er in mijn beleving nog niet zo veel aandacht voor het belang van bijen en leerden we vooral dat je ze het beste meteen kon uitschakelen, zodat je niet geprikt kon worden. Tegenwoordig wordt er aardig op gehamerd om ze juist te laten leven en liever nog, je tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor de bij te maken. Hoe zit dit nou? Waarom zijn bijen nou ineens zo belangrijk en moeten we daar moeite voor doen? Wat we nu namelijk horen is: hoe meer bijen, hoe beter voor ons ecosysteem. Ik leg je graag het belang van bijen even uit, want ook ik kwam erachter dat het toch echt belangrijk is.
Bestuiving door bijen
Bijen zorgen, van alle insecten ter wereld, het meest voor bestuiving en dus voor het voortbestaan van heel veel plant- en bloemsoorten. Van deze plant- en bloemsoorten eten, en dus leven, veel andere diersoorten en van die diersoorten eten ook weer veel andere diersoorten en... zovoort. Vindt er geen bestuiving plaats, of veel minder, dan sterven de plant- en bloemsoorten uit en vervolgens al die andere diersoorten die van elkaar eten/leven, als een soort domino effect.
En mocht je nu nog denken: wat maakt mij dat nou uit, dit is een ver-van-m'n-bedshow.. Think twice, het heeft uiteindelijk ook invloed op ons leven. De bijen zorgen ook voor de bestuiving in boomgaarden, dus voor de productie van ons fruit. Als we dit bestuiven zelf zouden moeten doen, zou het fruit vele malen duurder worden. Dit is een gevolg dat we direct kunnen merken in onze portemonnee. Maar er is meer..
Het belang van bijen voor biodiversiteit
Daarnaast zorgen de verschillende planten, bloemen en diersoorten, die dus allemaal kunnen leven dankzij de bestuiving van de bij, voor biodiversiteit en dit is weer een voorwaarde voor balans in de natuur en dus een gezond ecosysteem. Als die balans wegvalt, zullen wij dit absoluut merken in ons leventje. Wij zijn afhankelijk van deze biodiversiteit. Dat heeft de volgende reden:
Al vanaf het begin van de aarde is alles samen langzaam ontstaan, afhankelijk van elkaar, in balans. Alle levende organismen zijn afhankelijk van elkaars bestaan. Wanneer het ene wegvalt, raakt het andere in gevaar, zoals bij de bloemen en de bijen. Doordat biodiversiteit al deze organismen in leven houdt, zorgt het dus ook voor schone lucht, drinkwater, voor onze groenten en fruit en zelfs het afzwakken of tegenhouden van cyclonen en tsunami’s (zoals koraalriffen doen). Alles staat met alles in verbinding en daarom is het zo belangrijk om goed voor, in onze ogen, zoiets kleins als bijen te zorgen. Er schijnt zelfs een link te zijn tussen de afname van biodiversiteit en pandemieën. Aangezien deze virussen zich voortplanten op levende organismen. Als er niet voldoende is van de soort waar zij eerst op huisden, dan springen ze over op een nieuw soort, bijvoorbeeld de mens.
Hoe wij bijen kunnen helpen overleven
1. Sla deze arme beestjes niet dood, ze doen gewoon hun (super nuttige) werk.
2. Suikerwater op een theelepel geven als je ziet dat een bij uitgeput is en niet meer kan vliegen. Zo kan het beestje even op krachten komen.
3. Gezellige en mooie bloemen in je tuin planten in de lente en zomer.
4. Plaats een insectenhotel in je tuin. Zo kunnen ze overwinteren en eitjes leggen op een veilige plek en zich voorplanten.
Het belang van bijen is er dus ook wel echt één die van belang is voor ons eigen leven. Kijk wat jij kunt doen voor de bij in jouw tuin. Bijen prikken eigenlijk niet uit zichzelf en zijn geen agressieve beestjes, dus die kan je er prima bij 😉 hebben. Wil je meer weten over een milieubewuste tuin, lees dan verder bij mijn tien tips.
Elke bij is er één! Bee kind to nature! And it 'll bee kind to us too!
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comments