top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

Tien tips voor een milieuvriendelijke tuin

Jaaa, nog heel eventjes voordat we weer officieel kunnen zeggen dat het lente is en dan gaan we natuurlijk met z’n allen hard aan het werk om een milieuvriendelijke tuin te realiseren. Stel je even voor dat het lentezonnetje heerlijk schijnt, de deur open staat en je met je kopje koffie op je tuinstoel de vitamine d bij je binnen laat komen. Je hoort de vogeltjes vrolijk de prachtigste liefdesliedjes fluiten en je ruikt de geur van lentegras. Ja? Ben je er? En stel je dan ook eens voor dat je in een tuin zit waarmee je de aarde niet schaadt, je ruimte geeft voor alle dieren en insecten om het ecosysteem in tact te houden en waar je kunt genieten van al het mooie groen dat de wereld te bieden heeft. Perfect toch? Laten we dat dan gaan realiseren deze lente! Ik geef je tien tips waar je dan in eerste instantie mee aan het werk kan om die milieuvriendelijke tuin te realiseren.

milieuvriendelijke tuin

Tien tips voor een milieuvriendelijke tuin


1. Zo min mogelijk tegels, zo veel mogelijk planten

Hoe minder tegels en hoe meer groen je in je tuin plant, hoe beter het regenwater de grond in kan lopen en daar worden je planten hartstikke blij van. Daarnaast heb jij minder last van wateroverlast. Fijn toch? Ook is een groene tuin een stuk koeler tijdens warme zomerdagen, dan een tuin vol tegels. Lekker onder een boom op het koele gras tijdens die hittegolf, terwijl de buurman zwetend het onkruid tussen zijn tegels uit probeert te krabben, or worse… Bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat brengt me op het volgende punt..


2. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Tja.. Ergens vraag ik me af of ik deze echt moet uitleggen. Bestrijdingsmiddelen doden insecten en onkruid: levende organismen. En die kwakken wij vrijwillig in onze tuin om het ‘mooier’ te maken. Ook zorgt het gif van bestrijdingsmiddelen (inclusief schoonmaakazijn en zout) voor verontreiniging van het (grond)water. Iets wat we toch ook echt niet moeten willen. Tijd om te gaan inzien wat echt mooi is: de natuur zoals deze bedoeld is: groen en weelderig. We zijn geen robots. Hoe minder tegels, hoe minder gedoe met onkruid verwijderen, toch?

Milieuvriendelijke tuin

3. Maak je tuin een fijne plek voor dieren om te leven

Die groene tuin, vol met planten, waar ik het zojuist over had, is ook megafijn voor dieren en insecten. Dieren als egels en muizen zoeken een schuilplaats onder al die mooie planten. Maar ook het planten van prachtige heidebloemen, die je tuin zo lekker opfleuren, zijn goed voor bijen en vlinders. En die zijn juist zo belangrijk voor de instandhouding van ons ecosysteem. Wil je meer weten waarom dat nou zo belangrijk is? Lees dan mijn blogpost over bloemetjes, bijtjes en het ecosysteem hier.


4. Regenwater gebruiken

Vaak laten we het regenwater via de regenpijp zo het riool inlopen. Het riool kan echter door al die hevige regenval het water niet altijd meer goed aan. Bovendien lijkt het zonde om het regenwater te laten zuiveren, terwijl je tuin er prima iets mee kan, toch? Wat kan je doen: Koppel je regenpijp af: zaag ‘m laag bij de grond af en geleid het water met een steen (of stenen) de goede kant op, de grond in. Gratis water voor je tuintje! Wil je iets anders? Je kan het water ook opvangen in een regenton. Dan kan je handmatig af en toe de ton legen in je groene tuin en je plantjes voorzien van voldoende water.

milieuvriendelijke tuin

5. Maak gebruik van zonne-energie

Wil je lampjes of een fonteintje in je tuin? Schaf deze aan op zonne-energie. De momenten waarop je vooral actief van je tuin geniet is op zonnige dagen: de dagen waarop er voldoende zon is om deze apparatuur op de laden. De andere dagen waarop je eigenlijk je tuin niet inkijkt omdat het somber en donker is, is het dus eigenlijk zonde als hiervoor elektriciteit gebruikt wordt.


6. Tweedehands

Wil je nieuwe tuinmeubels, een nieuwe schutting, nieuwe tegels of een leuk vijvertje? Check dan eerst even op, bijvoorbeeld, Marktplaats of je tweedehands een mooie deal kunt vinden. Er is genoeg te vinden. Misschien niet precies op het moment dat jij het bedenkt, maar houd het een paar weken in de gaten en vaak verschijnt dan echt wel wat jij zoekt. Of ik heb altijd geluk gehad.. Daarnaast kan je natuurlijk jouw afgedankte spullen ook op Marktplaats zetten om daar iemand anders weer heel blij mee te maken.

milieuvriendelijke tuin

7. Creëer een composthoop

Door een eigen composthoop in de tuin te plaatsen zorg je ervoor dat jouw tuinafval niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden en daarnaast zorg je voor een heerlijke maaltijd voor veel insecten. Op de lange termijn win je uit jouw composthoop grond met veel verschillende bacteriën en schimmels. Ideaal om als mest te gebruiken in de tuin. Je creëert zo eigenlijk je eigen kringloop in jouw milieuvriendelijke tuin. Gebruik alsjeblieft geen kunstmest. Dit verbetert de bodemstructuur van de grond niet en bij teveel gebruik kan je planten juist erg schaden vanwege de hoeveelheid zout die erin zit.


8. Milieuvriendelijke potgrond

Hier is heel veel over te vertellen. Meer dan ik in dit verhaal kwijt kan. Een korte samenvatting is als volgt: in reguliere potgrond zit vaak veel turf (gedroogd veen). De verbouwing van turf veroorzaakt veel CO2 uitstoot, schaadt biodiversiteit en tast het landschap aan. Maar er is goed nieuws: er is ook biologische potgrond zonder turf te verkrijgen. Even naar zoeken via de duurzame zoekmachine Ecosia, want hier zijn meerdere leveranciers voor.


9. Natuurlijke omheining van de tuin

Moet je nog kiezen voor een omheining van je tuin? Ga dan voor een heg. Dit is een natuurlijke schutting, lekker groen, zorgt voor koelte in de zomer en is heel fijn voor dieren, want die kunnen er doorheen.

milieuvriendelijke tuin

10. Gratis voeding voor je milieuvriendelijke tuin

En ach ja… na die heerlijke lente en zomer komt dan ook echt weer: de herfst! Wanneer al die bladeren vallen zie ik hier buiten onze gepensioneerde buurmannen al weer gretig naar hun bladblazers graaien om zoveel blaadjes te ruimen. Maar.. als je de blaadjes laat liggen, worden ze door bodeminsecten de grond ingetrokken en wordt het voeding. Daarnaast zorgt al dat blad ervoor dat je vaste planten tijdens de vorst beschermt zijn én absorbeert de grond meer vocht door de blaadjes. Super handig, niet verwijderen dus, die herfstbladeren.

En nu.. aan de slag!

Nu we voldoende weten om aan de slag te kunnen deze lente, wil ik je veel plezier wensen met het heerlijk werken in jouw milieuvriendelijke tuin. Het schijnt ontzettend goed te zijn voor de rust in je lijf. Blijkbaar ben je letterlijk aan het aarden als je met je handen in de aarde zit. Ook is het heel goed voor kinderen om in de natuur bezig te zijn, dus als je kinderen hebt, neem ze mee in jouw tuinwerkzaamheden. Wil je daar meer over lezen, klik dan even door naar mijn blogpost over het positieve effect van kinderen in de natuur.

Geniet van de lente in je tuin!

milieuvriendelijke tuin

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.


Commentaires


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page