top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

Duurzame kleding shoppen

Wanneer je mij al een tijdje volgt zal je begrijpen dat ik bij het shoppen ook op zoek ga naar duurzame kleding. Ik kan dit soms een enorme zoektocht vinden en soms is er niets leuker dan die prachtige kringloopschatten te vinden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit

Duurzame kleding

dat we gewend zijn te kunnen kopen wat we in ons hoofd hebben. Maar dan ook precies dat wat we in ons hoofd hebben. We tikken bij de zoekmachine wat kenmerken in en voilà, daar verschijnt ons gewenste kledingstuk. Ik heb soms ook nog moeite met het feit dat dit bij duurzame kleding niet zo gemakkelijk is en je juist met een open blik de winkel of de webshop in moet gaan. Wanneer ik in zo’n bui ben dat ik iets specifieks in mijn hoofd heb, dan wordt het een ontzettende zoektocht waar ik het uiteindelijk maar opgeef uit frustratie, of heel obsessief blijf zoeken zoeken zoeken, tevergeefs.. Ik hou er dan ook niet echt een heel fijn gevoel aan over. Wanneer ik met een open blik op zoek ga, of toevallig op iets prachtigs stuit zonder dat ik überhaupt op zoek was, kan ik mijn geluk niet op en is duurzame kleding shoppen het leukst van alles.. Het heeft dus, zoals met veel dingen in het leven, alles te maken met welke en hoeveel verwachtingen je hebt. Zijn ze specifiek of laat je je graag verrassen? Heb je geduld, leef je in het moment of ben je alles van te voren aan het invullen? Ik heb hier nog best wel wat in te leren en ik denk veel mensen met mij. Hieronder zet ik wat fijne tips voor je op een rijtje om duurzame kleding shoppen te vereenvoudigen.


Marktplaats en Vinted

Je zult het waarschijnlijk wel herkennen, maar als je bijvoorbeeld uit je favoriete spijkerbroek scheurt, dan is het toch handig als je zo snel mogelijk een nieuw geschikt exemplaar vindt en niet hoeft af te wachten tot je er eentje in de kringloop tegen het lijf loopt. Voor dat soort

Duurzame kleding

situaties zijn Marktplaats en Vinted mijn grote vrienden. Ik heb echt al vaak precies dat gevonden waar ik naar op zoek was, maar dan tweedehands, in prima staat! Deze platforms staan zo ontzettend vol met allerlei spullen, dat de kans groot is dat wat jij zoekt gewoon daar op je ligt te wachten. Ik vind het een fijn gevoel dat ik dan niet van de wereld gevraagd heb om nog meer grondstoffen te leveren (voor het hele productieproces, maar ook de reis naar Nederland), plus het spotprijsje waar je over het algemeen iets voor koopt op Marktplaats en Vinted.. True, soms krijg je iets thuisgestuurd en dan is het toch niet helemaal wat je ervan verwacht had, of valt de kleur net anders uit dan op de foto. Dat zijn tegenvallers, maar dit overkwam mij ook regelmatig toen ik nog bij grotere winkelketens online bestelde. Het makkelijke is bij die winkelketens natuurlijk dat je het zo weer terugstuurt en je het geld teruggestort krijgt. Bij Marktplaats en Vinted moet je het zelf weer proberen door te verkopen, maar wie weet krijg je er wel meer voor dan dat jij ervoor betaald hebt. Ik kan deze manier van duurzame kleding shoppen absoluut aanraden. Het heeft mij al aardig wat pareltjes opgeleverd.


Webshops met duurzame kleding

Er zijn tegenwoordig ook veel duurzame kledingmerken op de markt. Als ik op Marktplaats en Vinted echt niet kan vinden wat ik zoek, dan neem ik een kijkje bij zo’n webshop. Mijn favoriete webshops zal ik hieronder even voor je op een rijtje zetten: www.thegreenlabels.com www.takeitslowstore.com www.theblindspot.nl www.sophiestone.nl www.wolfandstorm.com www.brandmission.nl

Vaak betaal je wel wat meer voor deze kleding dan bij een H&M, maar we gaan dan ook voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Schaf een paar goede kledingstukken aan waar je echt heel blij van wordt omdat ze zo leuk zijn, je er heel lang mee doet en omdat we de aarde er niet zo vreselijk mee schaden zoals wel bij de eerder genoemde grote en goedkope winkelketen gebeurt.

Duurzame kleding

Greenwashing

Wanneer je deze term nog niet kent denk je waarschijnlijk dat ik je nu iets ga vertellen over hoe je groen de was kunt doen. Helaas heeft deze term een negatievere uitleg. Met greenwashing bedoelen we dat, bijvoorbeeld, bedrijven zich groener voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. In reclame-uitingen lijkt het dan alsof ze enorm duurzaam bezig zijn, terwijl het dan in werkelijkheid om een heel klein percentage van de productie van het product gaat. Wees altijd alert op greenwashing wanneer je een product koopt dat wordt gepromoot vanwege zijn duurzaamheid. Check altijd even of dit wel echt het geval is, want wie weet denk jij een superbewuste keuze te maken en kom je uiteindelijk bedrogen uit. Soms is het ook niet goed te achterhalen en dan ga ik maar op mijn onderbuik gevoel af. Ik vraag mij dan af: zal dit bedrijf echt veel moeite doen voor de aarde of zal het vooral vanuit eigenbelang handelen? Het antwoord op die vraag laat mij dan bepalen of ik het product aanschaf. Binnenkort zal ik een aantal punten voor je op een rijtje zetten waarop je kunt checken of je echt met een duurzaam bedrijf of merk te maken hebt.

Kledingruil

Wat is er nou gezelliger dan met je vrienden of vriendinnen een avondje lachen met gezellige hapjes en drankjes? Waarschijnlijk doe je dit sowieso regelmatig. Je kan dit af en

Duurzame kleding

toe combineren met een kledingruil. Iedereen gaat even door zijn of haar eigen kast en haalt de kleding die nooit meer gedragen wordt er tussen uit. Je neemt het mee naar de kledingruil en stalt de kleding uit. Vaak vindt jouw vriend(in) een pareltje in jouw afdankertjes. Ik heb dit al vaak gedaan en kom altijd met de leukste dingen thuis waar ik helemaal enthousiast van word, maar mijn vriendinnen nooit meer droegen. Top toch? Iedereen blij!


Hopelijk heb ik je een beetje vooruit geholpen in je vraag naar duurzame kleding shoppen. Het blijft toch een beetje een zoektocht want deze markt is ontzettend in beweging, maar zodra ik weer iets nieuws ontdek, zal ik er weer over schrijven!


Wil je meer tips op het gebied van duurzaam winkelen? Lees dan eens mijn post over duurzaam boodschappen doen.

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.


Comments


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page