top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

Het positieve aan kinderen in de natuur

We horen het vaak, kinderen moeten veel buiten zijn, maar wat is nou precies dat positieve effect voor kinderen in de natuur? Wanneer ik met mijn jongens naar buiten ga is het overduidelijk dat ze het heerlijk vinden om buitenshuis te spelen. Ze kunnen hun energie kwijt, hebben veel meer ruimte en er is meer te ontdekken en te doen. Daarnaast stuiteren ze soms het huis letterlijk uit, dus is de keuze om elke dag naar buiten te gaan, zelfs als het keihard regent, snel gemaakt. Laarzen en regenpak aan en lekker stampen in de plassen.

kinderen in de natuur

De natuur geeft kinderen rust

Kinderen die veel in de natuur te vinden zijn, zijn vaak bezig met verschillende soorten materialen. Dit stimuleert dan ook de ontwikkeling van de zintuigen. Het spelen met zand, modder, water, steentjes, boomschors, gras.. noem maar op. Het is zo fijn voor kinderen. Alles voelt weer anders, het is één grote ontdekkingstocht. In het spel gebruiken ze uitgebreid hun fantasie met verschillende materialen: ze maken soepjes, bouwen taartjes en eigen kunstzinnige creaties. Daarnaast werkt het bezig zijn met de handen, met materialen die de zintuigen zo prikkelen, heel rustgevend voor kinderen. Het brengt ze echt van hun hoofd in hun lijf, in het nu.


kinderen in de natuur

De fysieke voordelen van buiten spelen

Voor het lichaam zitten er nog meer positieve effecten aan het veel in de natuur zijn. Om te beginnen is het erg goed voor de biologische klok. Je lichaam heeft veel meer door hoe laat het is, wanneer het licht is en wanneer het donker wordt en daardoor slaap je een stuk beter. Je gaat mee in het ritme van de natuur.


Daarnaast wordt je minder snel ziek als je veel buiten bent. Je ontwikkelt een betere weerstand door het daglicht, de opname van vitamine d en het veel in beweging zijn.

Het spelen van kinderen in de natuur zorgt voor een beter zicht dan bij kinderen die veel naar beeldschermen staren. Je bekijkt veel verschillende dingen en je traint je ogen door veel in de verte te kijken (in plaats van dichtbij op een beeldscherm).


Kinderen bewegen buiten veel vrijer en intensiever dan binnen. Ze rennen, springen, huppelen, fietsen, klimmen en klauteren, balanceren, scheppen zand ergens in of uit. Dit bewegen is ontzettend goed voor de motorische ontwikkeling. Het uitproberen, vallen en opnieuw proberen is het beste wat je jouw kind kunt laten doen om zich bewegingen eigen te kunnen maken.

kinderen in de natuur

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Wanneer kinderen in de natuur spelen ontwikkelen ze respect voor al het groen. Het spelen met de natuur, creëert een band. Laat je kinderen meewerken in de tuin en neem je ze mee in waarom je bepaalde dingen voor de planten doet, dan leer je ze ook zorgzaamheid voor wat leeft en verantwoordelijkheidsgevoel door goed voor de planten te zorgen. Daarnaast leren ze ook geduld opbrengen. Ze leren dat niet alles meteen geregeld kan worden en meteen het gewenste resultaat bereikt. Wanneer je bollen in de grond plant, moet je wachten tot ze langzaam hun kopjes boven de aarde steken en daarna nog langer wachten tot het de langverwachte bloem is. En als die bloem dan eenmaal prachtig bloeit, geeft dit ook een trots gevoel, dit versterkt het gevoel van eigenwaarde. Het kind heeft zelf iets geplant, het goed verzorgd en ervoor gezorgd dat het een prachtige bloem is geworden. Als je meer tips wilt over tuinieren en hoe je dit op een groene manier kan doen, lees dan hier mijn tien tips voor een groene tuin. Tot slot leren kinderen ook buiten hun angsten overwinnen. Veel kinderen hebben een angst voor spinnen, onbekende beestjes. Door in de natuur te spelen en te werken komen ze veel in aanraking met deze beestjes en zullen ze merken dat er niet veel is om bang voor te zijn.


kinderen in de natuur

Lekker naar buiten met je kind

Wanneer je al deze voordelen van kinderen in de natuur zo achter elkaar ziet is het toch een heerlijk idee om elke dag met de kinderen naar buiten te gaan? En laten we eerlijk zijn, het niet alleen heel erg goed voor onze kinderen, maar ook voor onszelf. Fijn het daglicht op onze snoet, gezellig spelen met onze kinderen en het kind in onszelf weer naar boven laten komen. Koop zelf ook regenlaarzen en ga lekker stampen in de grote plassen met je kinderen. Binnen droog je later wel weer op bij de verwarming met een warme kop chocolademelk. Geniet van de natuur, laat dit je kind zien en jouw kind doet met je mee!

kinderen in de natuur

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.


Comments


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page