Gooi je restjes rijst niet weg!
Die restjes rijst van je curry gisteravond wil je natuurlijk niet weggooien, dus maak je er deze heerlijke rijstepap van! Lekker duurzaam! Hou jij ook altijd zoveel rijst over? Ik kan het dus nooit goed inschatten en blijf altijd met een berg rijst zitten. Zonde vind ik het, om dat elke keer weg te gooien en om eerlijk te zijn vind ik het ook niet lekker om in te vriezen voor een volgende keer, omdat het dan toch een stuk droger uitpakt na het ontdooien en opwarmen.
Welk type rijst gebruik je hiervoor?
Dat maakt eigenlijk helemaal niks uit. Elke soort rijst heeft natuurlijk zijn eigen bite, maar je kan de rijstepap maken met alle soorten rijst die je maar overhoudt. Met basmatirijst zal het allemaal wat zachter en romiger uitpakken dan met zilvervliesrijst. Maar zelf voel ik me dan weer altijd een stuk gezonder met zilvervliesrijst en daarmee is het ook hartstikke lekker!
Wil je dit recept bewaren? Sla het op via Pinterest. Laat je me weten wat je van deze rijstepap vindt? Deel je foto via Instagram en tag mij via @groeneslingers. Word ik blij van!
Ingrediënten rijstepap
100-120 gr gekookte rijst
100 ml plantaardige melk (kokosmelk geeft ook nog eens een heerlijke smaak eraan)
½ tl vanillepoeder (niet vanillesuiker) te verkrijgen bij biowinkels als Ecoplaza
1 el zoetmiddel als agave-, ahorn- of rijststroop
1 tl kaneel
Eventuele toppings waaruit je kunt kiezen, of neem ze gewoon allemaal:
Schepje plantaardige yoghurt, om het nog romiger te maken: lekker!
Blauwe bessen
Frambozen
Stukjes banaan
Gebroken of geraspte chocola
Gebroken walnoten (of een ander soort noot)
Granola
Geraspte kokos
Cacaopoeder
Pindakaas of tahini
En wil je het nog gezonder maken? Kook er dan wat geraspte courgette er doorheen! Proef je niets van en je hebt gelijk toch nog wat meer vitamines en vezels binnen.
Bereidingswijze rijstepap
1.Doe de rijst in een kookpan en de plantaardige melk erbij.
2. Voeg dan de vanillepoeder, het zoetmiddel en de kaneel toe en laat het even op laag vuur inkoken.
3. Wanneer alles redelijk opgenomen is door de rijst (niet té, anders wordt het droog), schep je alles in een kommetje en voeg je de eventuele toppings toe.
Lekker toch? Zo gooi je geen overgebleven rijst weg en heb je een zalig en voedzaam ontbijtje rijstepap die je in een handomdraai maakt! Win-win!
Wil je meer inspiratie voor lekkere vegan ontbijtjes? Probeer dan ook eens deze fijne vanille pannenkoeken.
Eet smakelijk!
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comentários