top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
Foto van schrijverTessa

Tien tips om een duurzame kerst te vieren

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van onze manier van leven op de aarde

en ook met de decembermaand in het vooruitzicht wordt er gezocht naar manieren om een duurzame kerst te vieren. Natuurlijk is het fijn als je daar voor je gevoel zo min mogelijk op hoeft in te leveren en we nog steeds kunnen genieten van het gevoel van ‘overvloed’. Ik zet hieronder tien tips voor je op een rijtje waar je mee vooruit kan.


1. Adopteer een kerstboom

Elk jaar belanden er zo veel bomen langs de weg of op een groot vuur met oud en nieuw. Mijn hart breekt dan altijd een beetje. Bomen die er vijf jaar over doen om mooie bomen te worden, worden hooguit anderhalve maand gebruikt om daarna als grofvuil weg gezet te worden. Drie jaar geleden hebben wij daarom besloten voortaan een kerstboom te adopteren via adopteereenkerstboom.nl. Aankomende kerst hebben we ons boompje al voor het vierde

Duurzame kerst

jaar op een rij. Dat voelt heel speciaal, ook al wint de boom zelf niet de schoonheidsprijs, daar ligt onze prioriteit niet. Wanneer de kerstperiode klaar is, brengen we de boom terug en dan gaat ‘ie weer de grond in. 75% van de teruggeplaatste bomen overleeft het, dus het is zo zonde om elk jaar een nieuwe om te hakken en daarna weg te doen. Daarnaast vind ik het voor de kinderen ook een bijzondere boodschap, wij gaan respectvol om met de waardevolle natuur.


Duur ritje

Toch zit een keerzijde aan het adopteren van een kerstboom. Er zijn namelijk mensen die, met alle goede bedoelingen, erg ver gaan rijden om een kerstboom op te halen die zij geadopteerd hebben. Op dat moment streef je het doel voorbij en is het helaas niet zo’n duurzame onderneming meer. Als je verder moet rijden dan 10 kilometer (20 heen en terug) dan heeft dit project niet zoveel zin meer en kan je beter voor één van de andere opties kiezen die ik hieronder zal vertellen.


2. Herplant een kerstboom

Woon je te ver van een adoptieplek? Dan kan je overwegen om een boom met kluit aan te schaffen en zelf in je achtertuin te planten. Let er dan op dat je de boom ruim uitgraaft, met een grote kluit en voldoende ruimte geeft in de pot. Geef je boom voldoende water en zet ‘m het liefst niet naast de verwarming. Wanneer je de boom terugplaatst kan het geen kwaad om wat voeding bij de aarde te doen, zodat hij net even dat beetje extra kracht krijgt om weer te aarden in de tuin.


3. Koop een tweedehands kunstboom

Duurzame kerst

Op Marktplaats zijn aardig wat kunstbomen te vinden, dus dat is ook een heel goede optie. Wat ook fijn hieraan is, is dat je de boom gewoon al in huis hebt, je hoeft niet heen en weer te rijden om ‘m op te halen. Een kunstboom gaat bovendien jaren mee, dus sowieso een duurzamere keuze dan een omgehakte boom ophalen bij Ikea voor €1 om die na drie weken weer weg te doen.


4. Hoe tuig je je boom op zonder dat je de wereld aftuigt?

Wij hebben nog veel kerstversiering van jaren geleden in huis, maar de afgelopen jaren haal ik nieuwe kerstversiering altijd bij de kringloop. Je hebt er vaak zulke mooie parels tussen zitten als je even goed zoekt en een leuke bijkomstigheid: je betaalt er heel weinig voor! Als je al je kerstballen wilt vervangen zou je ze een andere kleur kunnen verven of je kerstdecoratie kunnen ruilen met vrienden of familie die ook toe zijn aan iets nieuws.

Duurzame kerst

5. To kaars, or not to kaars

Duurzame kerst

Kaarsen branden hoort echt bij het kerstgevoel, maar niet persé bij een duurzame kerst. Het fijnstof dat vrij komt bij het branden van kaarsen is slecht voor onze gezondheid en het milieu. Daarnaast worden standaard kaarsen gemaakt van paraffine, wat weer wordt verkregen uit aardolie en bruinkoolteer. Deze kaarsen zijn over het algemeen ook niet vegan. Gelukkig zijn er inmiddels ook kaarsen die wat milieu- en diervriendelijker zijn op de markt, maar als ik heel kritisch kijk vallen kaarsen van bijenwas en soja ook af.

Ledlampkaarsen zijn in deze wel een goed alternatief. Ze gaan heel lang mee en gebruiken relatief weinig energie. Bovendien zijn batterijen erg goed te recyclen en kost het recycleproces veel minder energie dan het produceren van nieuwe grondstoffen voor, bijvoorbeeld, elke keer nieuwe kaarsen. Natuurlijk komen ze minder echt over, maar ze kunnen best een sfeer creëren als je het licht wat dimt.

Duurzame kerst

6. Let there be light

Kerstlichtjes horen er ook echt bij, vooral in de kerstboom. Wanneer je hier duurzamer in wilt zijn, kan je kiezen voor een lichtslinger met ledlampjes. Ze kosten veel minder energie en worden met minder schadelijke materialen (lees: lood) geproduceerd. Als je een slinger hebt op basis van batterijen, schaf dan wat oplaadbare batterijen aan en een oplader.


7. Plant-based kerstdiner

Duurzame kerst

Het produceren en consumeren van vlees behoort tot één van de grootste boosdoeners op het gebied van klimaatverandering. Als je een duurzame kerst wilt vieren, kan je al een groot verschil maken als je het kerstdiner vegetarisch maakt, want hoeveel vlees gaat er wel niet doorheen met kerst? Wil je écht een duurzame kerst aanbieden aan je gasten? Dan maak je het helemaal plant-based. Ik heb een heerlijke plantaardig 6-gangenmenu voor je samengesteld en uitgeschreven. En als je mij een beetje kent: ik heb het niet al te ingewikkeld gemaakt voor je!


8. Stuur een kerstkaart

Stuur je kerstkaarten digitaal of, wanneer je liever een fysiek kaartje stuurt, via Kaartje2Go.nl. Zij hebben veel opties om je kaart duurzaam te versturen en werken sowieso met het Groene Post Project van PostNL. Bij het kiezen van je kaart kan je voor gerecycled papier en enveloppen kiezen.


9. Cadeautjes onder je duurzame kerstboom

Wanneer jullie aan kerstcadeautjes doen, dan kan je voor tweedehands cadeautjes gaan. Er staan zoveel mooie spullen op Marktplaats, Vinted en in kringloopwinkels. Je hoeft écht niet persé iets nieuws aan te schaffen, liever niet zelfs. Nieuwe spullen zijn ook echt een heel grote boosdoener in het hele klimaatverandering verhaal. Zet ook daadwerkelijk op je eigen verlanglijstje dat jij alleen tweedehands cadeautjes wilt krijgen. Zo stimuleer je de ander ook weer tot goede daden.

Duurzame kerst

It’s a wrap

Daarnaast kan je kijken naar hoe je de cadeaus inpakt. Er zijn veel leuke manieren om dit duurzaam te doen: gebruik oude kranten, tijdschriften of oud pakpapier dat je al uit duurzame overwegingen bewaard hebt na de vorige kerst of verjaardag. Ook kan je mooie dozen aanschaffen waar je jaren al je cadeautjes in kunt verpakken. Tot slot kan je mooie stoffen gebruiken om je cadeautjes in te wikkelen. Je kan hier eventueel klittenband op plakken/naaien, zodat je het scheureffect hebt bij het uitpakken van de cadeautjes. Leuk toch?


10. DIY milieuvriendelijke adventskalender

Duurzame kerst

Deze is leuk voor ouders, of voor degene die zich voor heeft genomen duurzamer te gaan leven. Maak je eigen adventskalender met achter elk deurtje een milieuvriendelijke actie. Elke dag kan je dan iets aanpassen in je leven om duurzamer te gaan leven. Bedenk van te voren genoeg acties en knutselen maar! Je kan deze adventskalender natuurlijk ook aan familie of vrienden geven. In the spirit of Christmas is dit wel een heel mooie, vind je niet?


Ik hoop dat je even vooruit kan op het gebied van het vieren van een duurzame kerst. Sommige dingen zijn misschien even wennen, maar volgend jaar zal het niet meer nieuw zijn en gaat het vanzelf. Ik wens je een heel vrolijk en milieuvriendelijke kerst toe.


Wil je meer ideeën om volgend jaar duurzamer te gaan leven? Lees dan ook eens mijn blogpost over duurzame goede voornemens!


Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.



Comments


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page