Er zijn verschillende soorten plantaardige melk op de markt. Misschien zie jij door de bomen
het bos niet meer en heb je geen idee voor welk soort jij nou het liefst gaat. Om te beginnen is het natuurlijk een kwestie van smaak. Sommige mensen vinden de smaak van sojamelk vreselijk en anderen houden er juist van. Ik heb een vriendin die een afkeer voelt naar havermelk omdat het minder wit oogt, wat smoezelig grijs in haar beleving. Heel goed te begrijpen dat je er dan geen zin in hebt. Het oog wil ook wat uiteindelijk. Er zijn wel echt verschillen in al die typen plantaardige melk en je kunt hier een weloverwogen keuze in maken. Ik neem je graag mee in de verschillende soorten, met elk hun eigen voor- en nadelen. Één groot voordeel is sowieso al dat het een stuk duurzamer is om plantaardige melk te drinken, dan dierlijke melk. Ik leg je even zo beknopt mogelijk uit waarom.
De impact van koemelk
Om te beginnen verbruikt de melkveehouderij veel energie namelijk, stroom voor de melkrobots, verlichting en verwarming in de stallen, transport en naast dit alles drinkt één melkkoe gemiddeld zo’n 150 liter water per dag(!). Door dit hoge verbruik aan energie komt het broeikasgas CO2 vrij, drie keer zoveel dan bij de productie van plantaardige melk. Daarnaast produceert een koe veel mest en daardoor komt dan weer methaan en lachgas vrij. Deze gassen zorgen voor opwarming van de aarde. En de effecten daarvan gaan we steeds meer om ons heen merken. Het is tijd om ons serieus zorgen te gaan maken en serieus onze gewoontes te veranderen om natuurrampen met alle vreselijke gevolgen te voorkomen.
Maar er speelt meer..
De melkveehouderij is daarnaast ook eigenlijk ontzettend zielig: de meeste koeien staan het hele jaar op stal en.. zijn het hele jaar zwanger. Voor de vrouwen onder ons die weten hoe dit is: ja het is prachtig, één, twee of drie keer.. Maar je hele leven lang? ZWAAR! Waarom staan de koeien het hele jaar op stal? Volgens het mestbeleid mag er maar een beperkte hoeveelheid mest in de wei en daarnaast is het goedkoper om ze op stal te houden. Elk kalf dat moeder baart wordt direct bij moeder weggehaald (mijn hart breekt) en vervolgens wordt moeder volgespoten met hormonen, krijgt vervolgens uierontsteking van de grote aanmaak van melk en om dit op te lossen wordt antibiotica ingespoten (hmmm, lekkere toevoeging aan je melk). De jongenskalfjes worden vetgemest voor kalfsvlees en gaan na een half jaar naar de slacht. Moeder mag 2 tot 7 jaar dit zware werk doen en gaat dan naar het slachthuis. Zonder mooi pensioenfeestje voor haar ondragelijk harde werk. Fijn leven zo toch?
Genoeg redenen om je even te verdiepen in de alternatieven voor koemelk. Ik zet de informatie over verschillende soorten plantaardige melk hieronder even voor je op een rijtje, ter vergelijking.
Amandelmelk
Lage voedingswaarde, weinig calorieën, weinig eiwitten.
Rijk aan aminozuren. Voor de productie is heel veel water nodig. Maar nog altijd de helft minder dan bij koemelk. Non-vegan: Er worden bijen voor het bestuivingsproces gebruikt. Zij worden twee maanden eerder uit hun winterslaap gehaald, wat zwaar is. Daarnaast zorgt het gebruik van pesticiden voor bijensterfte.
Havermelk
Bevat de meeste vezels van alle plantaardige melk. Weinig eiwitten en andere voedingsstoffen. Soms toegevoegd. Laag vetgehalte Heeft van nature een zoete smaak. Haver raakt vaak tijdens de productie besmet met gluten, dus niet glutenvrij. Geen ontbossing voor nodig. De haver wordt geteeld in Noord Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Dit scheelt in uitstoot van kilometers. Relatief weinig gebruik van land en water.
Sojamelk
Hiervoor vindt geen ontbossing plaats en wordt het minste water gebruikt. De soja komt uit Amerika en Europa. De verhalen over ontbossing gaan vooral over de soja die naar het vee in de vlees en zuivelindustrie gaat. Heeft het hoogste eiwitgehalte. Is niet ongezond, zoals soms beweerd wordt. Sterker nog, het is juist gezond en gezonder dan koemelk. Het bevat veel voedingsstoffen. Koeien eten ook veel soja en dat komt in onze koemelk. Iets om over na te denken. Soja bevat geen oestrogenen, wel fyto oestregenen. Ik raad je echt aan om even deze video van diëtist Lobke Faasen hierover te bekijken. Zij legt heel mooi en duidelijk uit waarom dit helemaal niet zo spannend is en juist gezond is. Ik geef vaak de groeidrink van Alpro aan mijn kinderen. Hier zitten fijn wat voedingstoffen aan toegevoegd.
Rijstmelk
Bevat weinig voedingstoffen Bevat van nature meer koolhydraten dan andere plantaardige melk. De meeste suikers van alle melkvervangers Fijn voor mensen met allergieën: bevat geen lactose, koemelk, gluten, soja en noten. Grootste uitstoot van broeikasgas methaan ten opzichte van andere melkvervangers. Gebruikt relatief veel water. Gebruikt het minste land ten opzichte van andere melkvervangers.
Kokosmelk
Bevat geen eiwit, is romig en zoet. Weinig koolhydraten. Veel verzadigde vetten. Die zitten in de andere soorten niet. De stijgende vraag naar kokosproducten werkt het verlies van biodiversiteit in de hand. Toenemende mate van pesticiden gebruik In Thailand wordt 30% van de noten geplukt door apen. Het product moet hierheen verscheept/gevlogen worden. Kost veel water. Boeren krijgen vaak geen eerlijke prijs. Bij het merk Fairtrade is dit allemaal wel natuur-, dier- en mensvriendelijk geregeld.
Voldoende voedingsstoffen
Zo heb je een beeld kunnen vormen over welke plantaardige melk goed bij jou past qua gezondheid en jouw missie in het leven. Wees niet ongerust over het beperkt aantal eiwitten in een aantal soorten, want bij een gebalanceerde eetstijl kom je prima aan je eiwitten. Check even hier de leuke en overzichtelijke Schijf For Life om te weten hoe je dat realiseert.
Suikers
Ik wil je tot slot nog even meegeven om te checken of het merk dat jij wilt kopen gezoet is met suiker. Het liefst vermijd je dit natuurlijk zoveel mogelijk in het kader van een gezonde leefstijl.
Heb je nu zin gekregen in iets lekkers met plantaardige melk? Ik heb hier een heerlijk recept voor een pumpkin spice latte voor je. You're welcome! Laat je even weten in de comments welke melkvervanger het beste bij jou past of als je nog een mooie aanvulling hebt op dit verhaal? Vind ik leuk!
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comments