top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

Duurzaam kinderfeestje

Op het moment ben ik druk bezig met het organiseren van een duurzaam kinderfeestje. En oh, ik vergeet elk jaar weer hoeveel voorbereiding überhaupt een kinderverjaardag kost. Onze oudste wordt volgende week 4 jaar, dus het wordt nog geen kinderfeestje in de zin van vriendjes en vriendinnetjes, maar het is wel een feest dat echt helemaal om hem moet draaien. En dan nog die duurzame draai er aan geven. Mocht jij met je handen in het haar zitten, lees dan even door, want ik heb wat mooie tips voor het organiseren van een duurzaam kinderfeestje.

Duurzaam kinderfeestje

De uitnodiging: met welke boodschap en hoe?

Bij mij was de eerste duurzame stap: mensen uitnodigen. De uitnodiging ging digitaal en ik heb hierbij de stoute schoenen aangetrokken om aan te geven dat we graag alleen maar tweedehands cadeautjes zouden willen. Ik voelde mij eerst een beetje bezwaard om dit zo

Duurzaam kinderfeestje

te benoemen. Dit omdat het nog helemaal niet gebruikelijk is en de eisen ‘nieuw’ en ‘dat specifieke bedrag dat men wil uitgeven aan een cadeau’ nog moeilijk los te laten is. In ons optiek is een cadeau een cadeau, of je er nou €2 aan uitgeeft of €25, het kind merkt het verschil niet (en een volwassenen overigens ook niet). Het resterende budget mag natuurlijk altijd gestort worden op de spaarrekening van het kind in kwestie. Het moet namelijk ook niet zo zijn dat het kind door de marktplaatsvondst nog meer speelgoed krijgt, omdat het bedrag helemaal gebruikt moet worden. Waarom ik dit vind leg ik hieronder uit.


Nadat de uitnodiging verstuurd is heb ik bij de genodigden aangegeven dat ik eventueel zelf voor ze wil speuren naar cadeaus op, bijvoorbeeld, Marktplaats voor het budget dat zij in gedachten hebben. Dit leken ze wel fijn te vinden en voor mij ideaal, want dan heb je tenminste een beetje grip op wat er je huis in komt qua speelgoed. Wij keken namelijk na de eerste verjaardag van onze oudste om ons heen en waren perplex over de hoeveelheid speelgoed dat we toen al hadden. Elon was toen pas 1 jaar én Sinterklaas en Kerst moesten ook nog gevierd worden dat jaar. Wij dachten toen ook even na over: wat willen wij onze kinderen leren? Dat ze alles kunnen krijgen wat ze willen? Dat er een overvloed aan speelgoed in huis is? Of mogen ze ook leren dat je soms blij kan zijn met iets heel kleins of wat minder? Kwaliteit boven kwantiteit, minimalisme boven massaproductie en deeleconomie boven materialisme.


Aankleding

Toen Elon en Joas hun eerste verjaardag vierden heb ik een kroon, van vilt gemaakt waarvan het getal erop elk jaar vervangen kan worden (met klittenband). Dit is ook echt hún muts en staat het hele jaar op hun kamer. Lekker duurzaam en dit maakt de waardering voor zo’n muts misschien alleen nog maar groter. Super speciaal als er een nieuw getal op je eigen muts gaat als hij weer op mag! Ook het besef van hergebruiken kan je hiermee stimuleren. Je hebt niet altijd iets nieuws nodig als het oude nog goed werkt.

Duurzaam kinderfeestje

Naast de muts willen we natuurlijk de woonkamer versieren! Nu we bezig zijn met een duurzaam kinderfeestje doe ik dat graag met iets anders dan plastic slingers of papieren slingers die gauw kapot gaan en vervangen moeten worden. Toen Elon in mijn buik zat heb ik een mooie katoenen slingerlijn gemaakt die we sindsdien bij elk feestje hebben gebruikt. Ondertussen hebben we van mijn schoonmoeder ook een prachtige vilten slingerlijn gekregen en heb ik zelf nog twee lijnen aangeschaft van katoen. Het ziet er altijd hartstikke feestelijk uit bij ons. Binnenkort zal ik beginnen met het maken van nog meer slingerlijnen van GOTS-gecertificeerd katoen (ecologisch). Die zal ik dan ook gaan verkopen, dus houd mijn Instagram in de gaten @groeneslingers.


Meestal hebben wij op onze feestjes geen ballonnen, want dat valt nou eenmaal niet onder de noemer duurzaam en ik vind het idee nog meer troep de wereld in te helpen niet echt prettig. Het zijn keuzes die je maakt.. Mocht je confetti willen, dan kan je dit zelf maken van gedroogde bloemblaadjes, ziet er heel gezellig uit en ruikt ook nog eens lekker!


Eten bij een duurzaam kinderfeestje

Om het eten bij een verjaardag zo duurzaam mogelijk te houden, bied ik sowieso alleen maar plantaardig eten aan. Dat is al een hele stap. Daarnaast let ik bij het boodschappen doen op zoveel mogelijk verpakkingsvrij, eigen tassen mee en de afkomst van de producten. Misschien is dit recept voor een vegan taart met botercrème iets voor jou of een banaan-kwarktaart met oreobodem, deze koekjes of deze vrolijke cupcakes. Ook als jouw gasten blijven eten, kan je hier de lekkerste recepten vinden. Bovendien zijn er veel kookboeken op dit gebied te vinden tegenwoordig. Nou snap ik heel goed dat als je nog niet gewend bent plantaardig te koken en bakken, dat het allemaal vrij ingewikkeld lijkt. Binnenkort zal ik wat tips voor je op een rijtje zetten om te beginnen met plantaardig eten: hoe kan je basic zuivel, kaas en ei-ingrediënten vervangen voor plantaardig? Stay tuned, want ik ken het proces. Been there, done that. Ik ga je er bij helpen!


Trakteren

Bij het trakteren is het altijd wijs om ingrediënten als zuivel en ei te vermijden, omdat er altijd wel een kind in de klas zit die allergisch is voor het één of ander. Iets plantaardigs

Duurzaam kinderfeestje

voorbereiden is dan gelijk een win-winsituatie. Daarnaast wil je natuurlijk het gebruik van wegwerpafval vermijden. Er zijn zoveel mogelijkheden hierin dat ik je maar één aanwijzing kan geven, namelijk: gebruik je creativiteit! Je kan altijd een alternatief bedenken op een idee waardoor het duurzamer wordt. Op Pinterest staan de leukste ideeën, kies iets uit en vervang de niet-duurzame en non-vegan elementen. Succes!


Cadeautjes inpakken

Al die cadeautjes moeten ook nog ingepakt worden. Sinds kort heb ik besloten geen

Duurzaam kinderfeestje

pakpapier meer te gebruiken. Het is zo zonde.. Je pakt het cadeau in met soms ontzettend veel papier. Het zit er eventjes omheen, wordt er vervolgens met veel geweld afgescheurd en komt in de (hopelijk) papierbak terecht. In het kader van duurzame kinderfeestjes, gebruiken wij tegenwoordig mooie doosjes die ik speciaal hiervoor heb aangeschaft en heb ik doeken omgezoomd en klittenband op de zijkanten bevestigd. Deze kunnen elke keer weer opnieuw gebruikt worden.


Nou wil ik nog graag even afsluiten met het punt ‘activiteiten’. Als je een duurzaam kinderfeestje organiseert wil je natuurlijk ook wat advies over mogelijke duurzame activiteiten. Ik beloof je dat ik binnenkort hier een nieuwe post over schrijf, zodat je hier ook inspiratie in kan opdoen. Voor nu wil ik je veel plezier wensen met het organiseren en het vieren van jouw duurzame kinderfeestje! More soon…

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.

Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page