Maak je grote en kleine gasten blij met deze mooie vegan kerstkoeken!
Dit soort prachtige koeken zie je altijd in je favoriete kerstfilm, maar nu maak je dus heel makkelijk zelf echte vegan kerstkoeken! Een paar dagen geleden stond ik met onder andere deze koeken op een kerstmarkt en wat waren ze een hit! Kinderen én volwassenen die langs kwamen lopen konden ze gewoonweg niet weerstaan. Op een gegeven moment kreeg ik een berichtje van een kennisje dat verderop met haar kraam stond: "Er komen allemaal mensen voorbij die genieten van jouw koeken en zeggen dat ze zo heerlijk zijn!"
Glazuur of royal icing?
Ik noem het in dit recept glazuur, maar eigenlijk is het royal icing. Dat hard beter uit dan glazuur, wat je van water/citroensap en poedersuiker maakt. Iets meer werk, maar het resultaat mag er zeker zijn. Als je eenmaal weet hoe het moet, draai je eigenlijk je hand er ook niet meer voor om.
Wil je dit recept bewaren? Sla het op via Pinterest. Laat je me weten wat je van deze vegan kerstkoeken vond? Deel je receptfoto via Instagram via #groeneslingers of tag mij via @groeneslingers. Word ik blij van!
Ingrediënten voor 8-10 grote vegan kerstkoeken
Voor de koeken:
150 gram bloem
100 gram plantaardige boter (bijvoorbeeld Vioblock)
75 gram witte basterdsuiker
1 flinke el speculaaskruiden
snufje zout
Voor het glazuur:
70 ml aquafaba
250 gr poedersuiker
Eventueel: 1 of 2 tl kleurstof naar keuze. Hier vind je een overzicht van natuurlijke voedingskleurstoffen.
Bereiding vegan koeken
Voor de koeken:
1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
2. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en kneed dan alle ingrediënten voor de koeken door elkaar tot een stevige bal.
3. Pak steeds een stukje van de bol, rol het uit met een deegroller (even wat bloem erop en op de ondergrond smeren zodat het niet plakt) of druk het plat en haal de gewenste vormen eruit. Leg de gevormde deegstukken op een bakmat of ovenfolie op een bakplaat.
4. Bak de koeken in 20 minuten af in een voorverwarmde oven.
Voor het glazuur:
1. Klop het aquafaba op met een mixer tot het schuimt.
2. Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop het nog 5 tot 10 minuten stijf.
3. Voeg eventueel nog kleurstof toe en klop het nogmaals tot alles goed met elkaar vermengd is.
4. Zorg dat je koekjes goed afgekoeld zijn en doe het glazuur in een spuitzak met een heel kleine opening en spuit de gewenste vormpjes op je koekjes.
5. Laat het glazuur een paar uur uitharden op kamertemperatuur. Hoeveel uur is afhankelijk van de dikte van je glazuur.
En nu lekker genieten van je vegan kerstkoeken! Wil je meer inspiratie voor vegan kerstrecepten? Kijk dan eens bij dit zes-gangen kerstdiner!
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comments