top of page
20210723_211922_0000.png

VEGAN CATERING & RECEPTEN

Zoeken
  • Foto van schrijverTessa

Zomerse salade met tempeh en ingelegde rode ui

Deze zomer smul jij van deze heerlijke salade met tempeh!

Deze salade met tempeh is een heerlijk gerecht voor warme zomeravonden, of -middagen, want hij dient ook heel goed als lunch! En het leuke is, je kan zo fijn variëren, want laat je de rijst weg, dan mik je de salade op een flatbread. Ook echt een favorietje van mij! Ik heb bijna altijd standaard de ingrediënten voor de marinade in huis en ook de ingelegde ui maak ik regelmatig en als je de weckpot van te voren goed steriliseert kan je het zo voor een jaar bewaren. Misschien begin jij al te zweten bij het woord marineren of raak je in paniek als ik het heb over inmaken van uien, maar geloof mij, lees even de beschrijving en je zult zien dat het echt echt supersimpel is. Iedereen kan dit! Ik ben namelijk ook écht van gemak dient de mens. Voor het inmaken van de uien moet je even doorklikken naar dit recept en voor de marinade van de tempeh scroll je nu naar beneden.

Salade met tempeh

Wat is tempeh?

Eerst even een klein lesje tempeh. Tempeh is vooral bekend uit Aziatische recepten. Ga je lekker bij een Indonesisch restaurant eten, dan mag tempeh eigenlijk niet ontbreken. Ik gebruik het tegenwoordig door mijn curry's, maak er barbequegerechten mee, gooi het door de salade en soms op mijn brood. Heerlijk! Tempeh zijn gefermenteerde sojabonen en vrij stevig van structuur. Ongemarineerd vind ik ze persoonlijk niet echt lekker, maar met de juiste marinade zijn ze echt om te smullen en super voedzaam. Ik eet het elke week wel twee á drie keer. Je kan tempeh bij de supermarkt kopen, maar de echt lekkere tempeh vind je bij de toko. Just saying.. Als je even tijd hebt, of een toko om de hoek, dan is dat the place to get them.

salade met tempeh

Wil je dit recept bewaren? Sla het op via Pinterest. Laat je me weten wat je van deze salade met tempeh vindt? Deel je foto via Instagram en tag mij via @groeneslingers. Word ik blij van!


Ingrediënten salade met tempeh

Voor de tempehmarinade:

250 gram tempeh 3 eetlepels ketjap

3 eetlepels sojasaus

1 theelepel sambal (ze zijn er allemaal lekker door, dus kies welke jij wilt)

Scheutje citroensap 1 eetlepel sesamolie

1 eetlepel sesamzaadjes 2 bosuitjes


Voor de salade:

1 opscheplepel gekookte zilvervlies- of bruine rijst 1 flinke hand ijsbergsla 1 flinke hand geraspte wortel

1 handje cashewnoten Paar takjes verse koriander Handje ingelegde rode ui (klik voor recept)

Halve avocado

salade met tempeh

Bereiding salade met tempeh

Hoe eerder je de marinade bereid, hoe lekkerder je tempeh wordt, want het heeft langer om er goed in te trekken.

1. Snijd de tempeh in blokjes van 1 bij 1 cm en de bosui in kleine ringen.


2. Doe alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar in een bak, roer goed door, dek af en leg het in de koelkast voor minimaal 5 uur (of een halve/hele dag).


3. Bak de tempeh (inclusief overgebleven marinade) op halfhoog vuur op, rustig aan, want anders brandt het aan en dat zou zonde zijn van je werk! Tempeh heeft even 10 tot 15 minuten nodig om lekker opgebakken te worden. Roer het af en toe om. Je kan het hierna laten afkoelen of niet. De tempeh is heerlijk warm, maar kan ook prima koud gegeten worden.


4. Kook de rijst, snijd de sla, rasp de wortel en snijd een halve avocado in plakjes.


5. Leg een derde van je opgebakken tempeh op het bord en daarna de rest van de ingrediënten. De andere twee porties van je tempeh bewaar je lekker voor de volgende dag. Zonde om al die moeite voor één maaltijd te doen toch?


Ga lekker zitten, neem er een zomers drankje bij en geniet van deze frisse salade met tempeh en ingelegde ui of laat de rijst dus weg en mik alles verder op een flatbread!

Eet smakelijk!


Wil je nog meer inspiratie voor gerechten met ingelegde rode ui? Probeer dan ook eens deze taco's met pulled jackfruit! Ook heerlijk zomers!

salade met tempeh

Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.


Wil je een mailtje ontvangen bij een nieuwe blogpost? Abonneer je dan hieronder!

Bedankt voor het abonneren op mijn blog!

_IMG_000000_000000 (24)_edited_edited.jpg
bottom of page